Beneficiile pe care le obținem dacă facem Pilates. De ce ar trebui să fie parte din rutina zilnică

Publicat:

Beneficiile pe care le obținem dacă facem Pilates. De ce ar trebui să fie parte din rutina zilnică

Peisajul sănătății și al fitnessului întâmpină în mod regulat noi tendințe și fenomene – dar există o practică care a rezistat testului timpului: Pilates. Cine ar trebui să apeleze la această practică și de ce este importantă pentru o viață sănătoasă?

Forma unică de fitness se concentrează pe mișcări controlate și respirație conștientă. Nu este doar o rutină de exerciții fizice, ci și o tehnică care îmbunătățește conștientizarea corpului și coordonarea, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Practica pe care astăzi o cunoaștem sub denumirea de Pilates nu mai este limitată la clinicile de reabilitare, fiind la îndemâna oricui. Faptul că are multiple beneficii, fiind recomandată atât pentru recuperare medicală cât și pentru întărirea corpului, dar și că poate fi practicată acasă sau în medii mai relaxate, face din această tehnică una extrem de accesibilă.

De pe frontul Primului Război, în modernismului secolului XXI

Descris adesea ca un exercițiu minte-corp, a fost inventat de antrenorul de educație fizică german Joseph Pilates, de la care a și împrumutat numele, la începutul secolului al XX-lea. El a dezvoltat acest sistem în timp ce se recupera după diverse boli și accidentări. În timpul Primului Război Mondial prin intermediul acestei tehnici i-a ajutat și pe soldații răniți să se recupereze. În plus, s-a folosit de paturile de spital pentru a crea primele echipamente de exerciții, care mai târziu aveau să devină cunoscute sub numele de reformere.

Cu tot mai mulți fani și adepți de la o zi la alta, dar și o gamă diversă de beneficii, studiourile de Pilates au cucerit scena fitnessului din întreaga lume.

Beneficii Pilates

Specialiștii recunosc că Pilates prezintă numeroase avantaje și poate completa excelent alte sporturi și antrenamente.

În plus, are o serie de beneficii extinse, pe lângă îmbunătățirea forței, coordonării și flexibilității și controlului corpului, Pilatesul poate ajuta la reducerea stresului, ameliorarea durerilor cronice de spate și îmbunătățirea posturii. Poate fi adaptat pentru diverse niveluri de fitness și nevoi specifice, inclusiv pentru recuperarea după accidentări.

Chiar dacă Pilatesul se concentrează pe zona de bază a corpului, de exercițiile sale beneficiază întregul corp. Acestea includ întărirea mușchilor membrelor, îmbunătățirea flexibilității articulațiilor și creșterea rezistenței generale. Pilates este nelipsit din rutina celor care vor să slăbească sau pur și simplu să arate și să se simtă bine.

Tipuri de Pilates – baza, la saltea

Cel care a inventat tehnica era de părere că întărirea mușchilor principali ai corpului – cei abdominali și ai spatelui, în principal, dar și alte grupe importante – poate contribui la obținerea unei sănătăți optime și a unei posturi corecte.

Deși Pilatesul s-a concentrat inițial pe reabilitare, potențialul său de a promova forța, flexibilitatea, controlul și coordonarea l-a propulsat în practicile și tendințele populare ale fitnessului.

Pilates a evoluat de-a lungul anilor, cu diverse tipuri de exerciții concepute pentru a atinge nivele de aptitudini specifice. Dar fundamentul practicii îl reprezintă Pilatesul la saltea, potrivit instructorilor: „Recomandăm Pilatesul la saltea pentru cei care pătrund în această lume pentru prima dată. Aici învățăm cu adevărat principiile și filosofia Pilatesului”.

Pilatesul la saltea se efectuează pe o saltea de yoga, folosind greutatea corpului și fiind util pentru că accentuează mișcările controlate și respirația fără a utiliza echipamente, ceea ce-l face ideal pentru începători.

Pilates pe scaun și Pilatesul Cadillac

Există și Pilates pe scaun, care, după cum sugerează numele, implică un scaun solid pentru susținere și echilibru în timpul exercițiilor. Această opțiune este potrivită pentru cei cu mobilitate limitată sau pentru cei care se recuperează după accidentări.

În schimb, Pilates Cadillac utilizează aparate cu bare, curele și bucle și este conceput pentru exerciții mai avansate.

Pilatesul Reformer

De asemenea, popular este Pilatesul Reformer, care folosește un aparat complex cu arcuri și scripeți pentru a adăuga rezistență și pentru a permite o gamă mai largă de mișcare.

„Toate aceste tipuri de Pilates bazate pe echipamente sunt ideale pentru persoanele care sunt mai familiare cu practica. Aparatul Reformer, de exemplu, poate fi foarte bun pentru persoanele care au nevoie de reabilitare după accidentări, precum și pentru mamele însărcinate care pot utiliza confortabil aparatul”, menționează Deniz Gulsun, lead trainer at Tula Pilates and Wellness Springs Souk, citată de „The National”.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Benefic „pentru toți cei care au nevoie de flexibilitate, forță și mobilitate”

Deși unii ar putea crede că Pilatesul este destinat unui anumit tip de corp, ea adaugă că practica este benefică „pentru toți cei care au nevoie de flexibilitate, forță și mobilitate” și că promovează și o conexiune mai bună între minte și corp.

Fiecare studiu de Pilates are propriul stil. Iar în practicarea Pilates esențial este să alegi stilul și echipamentul dorit, dar și să găsești un instructor și un studio al căror vibe să-ți fie pe plac, pentru că, la finalul zilei important este „să pleci acasă simțindu-te minunat”.

În esență, Pilatesul nu este doar o modalitate de a te îmbunătăți la nivel fizic, ci și mental și emoțional, promovând o abordare holistică a sănătății și a bunăstării generale.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Două localități din raionul Ștefan Vodă se unesc în cadrul reformei de amalgamare

Două localități din raionul Ștefan Vodă se unesc în cadrul reformei de amalgamare Două localități din raionul Ștefan Vodă: Volintiri și Copceac, ar putea fi...

Livrările Apple pe piaţa chineză s-au redresat în luna mai

Livrările Apple pe piaţa chineză s-au redresat în luna mai Livrările de iPhone-uri în China s-au redresat luna trecută, înregistrând un avans de 39,6%, după...

Experiența „neplăcută-plăcută” a unui șofer căruia i s-a defectat mașina în sectorul Ciocana

Experiența „neplăcută-plăcută” a unui șofer căruia i s-a defectat mașina în sectorul Ciocana Un șofer care a avut parte de dublu ghinion, i s-a defectat...

Un asteroid de dimensiunea unui munte trece la 6,6 milioane de kilometri distanţă de Terra

Un asteroid de dimensiunea unui munte trece la 6,6 milioane de kilometri distanţă de Terra Un asteroid masiv, considerat un posibil ''ucigaş de planete'', trece...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.