X

Benjamin Netanyahu l-a corectat pe ministrul german de Externe Sigmar Gabriel pe tema poziției Guvernului israelian

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a întrerupt în mod public pe ministrul german de Externe Sigmar Gabriel pentru a-l corecta cu privire la poziţia Guvernului israelian referitoare a crearea unui stat palestinian care să coexiste cu Israelul, relatează AFP.

”Ştiţi că Germania este foarte favorabilă unei soluţii cu două state”, a declarat Gabriel în prezenţa lui Netanyahu.

”Am fost foarte recunoscător să aud că Guvernul israelian, şi el, este în favoarea a două state”, cu frontiere sigure pentru Israel, a adăugat în faţa presei ministrul german, la finalul unei întâlniri între cei doi, conform news.ro .

”Nu”, l-a întrerupt Netanyahu, ”(noi spunem) că trebuie să avem controlul asupra securităţii la vest de Iordan, eu cred că este principala condiţie”.

Citește și : România este o ţară proeuropeană şi aşa va rămâne (Klaus Iohannis)

”Oare definim asta drept un stat, atunci când noi avem controlul securităţii? Este altă chestiune şi prefer să nu discut despre cum se cheamă asta”, a adăugat el.

Prin control ”la vest de Iordan”, Netanyahu vrea să spună că forţele israeliene urmează să rămână însărcinate cu securitatea Cisiordaniei, un teritoriu ocupat de israel de peste 50 de ani şi menit să constituie o parte a unui eventual stat palestinian.

Crearea unui asemenea stat care să coexiste în pace cu Israelul – sau soluţia cu două state, cum este cunoscută – rămâne referinţa ONU, Uniunii Europene (UE) şi unei mari părţi a comunităţii internaţionale în vederea soluţionării conflictului israeliano-palestinian.

Perspectiva unei asemenea soluţii pare tot mai îndepărtată.

Netanyahu a susţinut-o el însuşi în trecut, sub presiunea comunităţii internaţionale.

Însă el se fereşte de luni de zile să-şi reafirme susţinerea faţă de soluţia cu două state.

Preşedintele american Donald Trump, care şi-a multiplicat luările de poziţie în favoarea Israelului de la învestirea sa în ianuarie 2017, s-a abţinut mereu să se angajeze faţă de soluţia cu două state, contrar predecesorilor săi.

Gabriel s-a întâlnit ulterior, miercuri, cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, la Ramallah, în Cisiordania.

O precedentă vizită a lui Gabriel a condus, în aprilie 2017, la o rară înfruntare publică între Israel şi Germania.

Netanyahu şi-a anulat întâlnirea cu şeful diplomaţiei germane, deoarece acesta a refuzat să renunţe să se întâlnească cu reprezentanţi ai două ONG-uri foarte defavorabile Guvernului israelian.

Tags: Donald TrumpisraelNetanyahuONUSigmar GabrielUE
Categorii: DiasporaSinteze