X

Benjamin Netanyahu îl felicită pe Trump pentru sancțiunile impuse Iranului

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat pe președintele american Donald Trump pentru „decizia importantă de a reimpune sancțiuni Iranului”, printr-un mesaj pe canalul său de YouTube, relatează publicația Times of Israel, conform mediafax.

„Este un moment important pentru Israel, pentru Statele Unite, pentru regiune și pentru întreaga lume. Convoc țările europene care vorbesc despre oprirea Iranului să ni se alăture. Este momentul să încetăm discuțiile și să începem să acționăm. Statele Unite au făcut asta și este necesar ca și Europa să acționeze la fel”, a declarat Netanyahu.

Citește și: Curtea Supremă braziliană ține deschisă frontiera pentru migranții venezueleni

„Sancțiunile simbolizează determinarea Statelor Unite să oprească agresiunile Iranului și planurile sale de a se înarma cu arsenal nuclear”, a adăugat prim-ministrul.

Susținerea primită din partea Israelului reprezintă o minoritate globală, având în vedere că decizia președintelui Donald Trump a fost dur criticată de Uniunea Europeană.

Miniștrii de Externe ai statelor din Blocul comunitar și-au luat luni angajamentul de a proteja firmele europene, pe fondul anunțului Statelor Unite privind reimpunerea sancțiunilor împotriva Iranului.

Aceștia au declarat printr-un comunicat comun că sunt “determinați” să protejeze interesele economice ale Uniunii și acordul nuclear semnat în 2015.

“Ridicarea sancțiunilor reprezintă o parte importantă a acordului, menită să aibă un impact pozitiv nu doar asupra relațiilor economice și comerciale cu Iranul, ci și asupra iranienilor. Suntem determinați să protejăm operatorii economici europeni care fac afaceri legale cu Iranul, în conformitate cu legislația UE și rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate ONU”, se arată în comunicat.

Citește și: Militarii americani rămân fără unele aplicații pentru smartphone

Donald Trump a semnat luni după-amiază ordonanţa executivă prin care sunt reintroduse sancţiunile împotriva Iranului, liderul de la Casa Albă denunţând din nou Acordul nuclear “oribil” semnat de marile puteri cu Teheranul.

Preşedintele SUA a avertizat că ţările care nu întrerup relaţiile economice cu Iranul “riscă efecte severe” prin noile sancţiuni.

Președintele iranian Hassan Rouhani a denunțat decizia Statelor Unite reprezintă o formă de “război psihologic” și au drept scop să “cauzeze discordie în rândul iranienilor”.

Tags: Benjamin NetanyahuDonald TrumpHassan RouhaniIranisraelSUA
Categorii: Sinteze