Benny Gantz cere prelungirea cu două săptămâni a termenului limită de formare a guvernului israelian

Publicat:

Liderul alianţei de centru Albastru-Alb, Benny Gantz, a solicitat sâmbătă prelungirea cu două săptămâni a termenului de formare a unui guvern de unitate naţională, termen ce expiră luni, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Potrivit unei declaraţii a coaliţiei create în urmă cu un an cu obiectivul declarat de a-l înlătura de la putere pe liderul Likud, Benjamin Netanyahu, Benny Gantz a cerut “o prelungire cu două săptămâni lui Reuven Rivlin” pentru a forma un guvern cu partidul premierului, evidenţiind că ţara traversează o “criză socială şi de sănătate” ca urmare a epidemiei noului coronavirus.


Citește și : America plânge: Numărul deceselor de COVID-19 a trecut de 20.000

“Cred că suntem aproape de a semna un acord, iar acest timp suplimentar ar trebui să ne permită finalizarea acestuia”, i-a scris Benny Gantz preşedintelui Reuven Rivlin, care nu a dat încă un răspuns.

Benny Gantz a a fost desemnat pe 16 martie să formeze guvernul după alegerile generale din 2 martie, al treilea scrutin în mai puţin de un an.

Fără un acord clar pentru a obţine majoritatea parlamentară necesară în rândul blocului anti-Netanyahu, fostul lider militar a fost ales preşedinte al parlamentului pe 29 martie după ce s-a alăturat, în mod neaşteptat, premierului. Negocierile au eşuat însă din cauza fragmentării scenei politice israeliene.

Likud a informat că Benjamin Netanyahu i-a invitat la discuţii “în această seară” (sâmbătă) pe Benny Gantz şi pe echipa sa de negociatori, subliniind “voinţa şi responsabilitatea naţională de a forma un guvern de unitate cât mai curând posibil”.

Alianţa a răspuns că aceste discuţii nu vor avea loc prin intermediul mass-media.

Citește și : Papa Francisc, la slujba de Înviere: ‘Totul va fi bine! Întunericul şi moartea nu au ultimul cuvânt’

Benjamin Netanyahu a solicitat în mod repetat formarea unui guvern de unitate şi de urgenţă, care să fie condus succesiv de el şi de Benny Gantz. Acesta din urmă a refuzat, susţinând că nu doreşte să facă parte dintr-un guvern condus de Netanyahu, politician acuzat de corupţie.

Cel mai longeviv prim-ministru din istoria Israelului, Netanyahu îşi clamează constant nevinovăţia şi susţine că este victima unei “vânători de vrăjitoare’ din partea parchetului şi a presei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.