X

Benny Gantz cere prelungirea cu două săptămâni a termenului limită de formare a guvernului israelian

Liderul alianţei de centru Albastru-Alb, Benny Gantz, a solicitat sâmbătă prelungirea cu două săptămâni a termenului de formare a unui guvern de unitate naţională, termen ce expiră luni, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Potrivit unei declaraţii a coaliţiei create în urmă cu un an cu obiectivul declarat de a-l înlătura de la putere pe liderul Likud, Benjamin Netanyahu, Benny Gantz a cerut “o prelungire cu două săptămâni lui Reuven Rivlin” pentru a forma un guvern cu partidul premierului, evidenţiind că ţara traversează o “criză socială şi de sănătate” ca urmare a epidemiei noului coronavirus.

Citește și : America plânge: Numărul deceselor de COVID-19 a trecut de 20.000

“Cred că suntem aproape de a semna un acord, iar acest timp suplimentar ar trebui să ne permită finalizarea acestuia”, i-a scris Benny Gantz preşedintelui Reuven Rivlin, care nu a dat încă un răspuns.

Benny Gantz a a fost desemnat pe 16 martie să formeze guvernul după alegerile generale din 2 martie, al treilea scrutin în mai puţin de un an.

Fără un acord clar pentru a obţine majoritatea parlamentară necesară în rândul blocului anti-Netanyahu, fostul lider militar a fost ales preşedinte al parlamentului pe 29 martie după ce s-a alăturat, în mod neaşteptat, premierului. Negocierile au eşuat însă din cauza fragmentării scenei politice israeliene.

Likud a informat că Benjamin Netanyahu i-a invitat la discuţii “în această seară” (sâmbătă) pe Benny Gantz şi pe echipa sa de negociatori, subliniind “voinţa şi responsabilitatea naţională de a forma un guvern de unitate cât mai curând posibil”.

Alianţa a răspuns că aceste discuţii nu vor avea loc prin intermediul mass-media.

Citește și : Papa Francisc, la slujba de Înviere: ‘Totul va fi bine! Întunericul şi moartea nu au ultimul cuvânt’

Benjamin Netanyahu a solicitat în mod repetat formarea unui guvern de unitate şi de urgenţă, care să fie condus succesiv de el şi de Benny Gantz. Acesta din urmă a refuzat, susţinând că nu doreşte să facă parte dintr-un guvern condus de Netanyahu, politician acuzat de corupţie.

Cel mai longeviv prim-ministru din istoria Israelului, Netanyahu îşi clamează constant nevinovăţia şi susţine că este victima unei “vânători de vrăjitoare’ din partea parchetului şi a presei.

Tags: Albastru-AlbBenjamin NetanyahuBenny Gantzcoronavirusguvernisrael
Categorii: Sinteze