X

Benny Gantz vrea un guvern unit în faţa coronavirusului

Liderul partidului centrist Albastru-Alb din Israel, Benny Gantz, a fost însărcinat luni de preşedintele Reuven Rivlin cu formarea noului guvern, informează AFP, Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

“Cheile sunt în mâinile dumneavoastră”, i-a spus Rivlin lui Gantz.

Citeşte şi: Donald Trump ‘a intrat în gura lupilor’ democraţi

“Voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a pune în funcţiune un guvern naţional patriotic cât mai larg posibil”, a declarat la rândul său Gantz în timpul primirii din partea lui Rivlin a mandatului pentru formarea guvernului.

Benny Gantz a îndemnat la un guvern unit, care să poată face faţă crizei politice şi să combată epidemia de coronavirus din Israel.

El a promis că va forma un guvern care îi va apăra pe israelieni împotriva coronavirusului, dar şi împotriva “virusului divizării, urii şi incertitudinii”.

Israelul nu a avut un guvern timp de mai bine de un an, după trei serii de alegeri legislative neconcludente, care nu au putut duce la formarea unei majorităţi parlamentare.

Citeşte şi: PRIMUL vaccin anti-coronavirus este TESTAT la Seattle

În urma ultimelor alegeri din 2 martie, atât blocul de dreapta al lui Netanyahu şi al partidelor religioase, cât şi cel de centru-stânga al lui Gantz şi al partidelor arabe nu au câştigat o majoritate hotărâtoare.

Netanyahu şi-a clamat victoria după ce partidul său conservator Likud a câştigat cele mai multe locuri în parlament: 36 din 120. Partidul lui Gantz a câştigat 33 de locuri.

În pofida faptului că s-a clasat pe locul doi, Gantz a primit cele mai multe recomandări de la alte partide pentru a încerca să formeze un guvern de coaliţie. 

Tags: Albastru-AlbBenny GantzBenyamin NetanyahuisraelReuven Rivlin
Categorii: Sinteze