X

BERD a redus prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei de la 3,5% la 3,2%

BERD a redus prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei de la 3,5% la 3,2%

BERD a redus prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei pentru 2024 de la 3,5% la 3,2%, iar pentru 2025 – de la 3,7% la 3,5%.

Astfel de date sunt incluse în noua analiză a economiei regionale (Regional Economic Prospects), publicată de BERD în luna septembrie. Astfel, experții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare au redus prognoza de creștere a produsului intern brut al Republicii Moldova în acest an cu 0,3 puncte procentuale, iar anul viitor – cu 0,2 p.p. Experții BERD notează că pe fundalul începerii negocierilor de aderare la UE în iunie 2024, redresarea economiei moldovenești a continuat într-un ritm moderat, potrivit infomarket.md.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Creșterea PIB a totalizat 2,2% în prima jumătate a anului 2024, susținută de agricultură, industria prelucrătoare și serviciile TIC. Inflația mai scăzută și creșterea salariilor reale au favorizat consumul privat, în timp ce investițiile au crescut datorită perspectivelor economice îmbunătățite.

Finanțarea externă a rămas stabilă, acoperind deficitul balanței de plăți și susținând cursul de schimb. În același timp, BERD remarcă faptul că securitatea energetică a fost consolidată de noile interconexiuni care permit furnizarea de gaze și electricitate din România.

Pe de altă parte, BERD remarcă faptul că emigrarea tinerilor către țările UE continuă, generând îngrijorări cu privire la lipsa forței de muncă înalt calificate. BERD afirmă, de asemenea, că expirarea acordului de tranzit al gazelor prin Ucraina la sfârșitul anului 2024 prezintă riscuri semnificative pentru aprovizionarea cu energie și pentru creșterea economică, dar remarcă faptul că, pe de altă parte, progresele înregistrate în ceea ce privește aderarea la UE ar putea îmbunătăți mediul de afaceri și pentru atragerea de investiții.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Trebuie remarcat faptul că, în ediția precedentă, din luna mai, „Perspective economice regionale”, BERD și-a menținut prognoza privind creșterea PIB-ului Moldovei în 2024 la 3,5%, precizând că se așteaptă ca economia Moldovei să crească cu 3,7% în 2025.

 

Tags: BERDMoldovaPIB
Economie