BERD acordă Ucrainei un împrumut de 97,3 milioane de euro destinat companiei de electricitate Ukrenergo

Publicat:

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a convenit cu Ucraina să schimbe destinaţia unei tranşe finale de împrumut, de 97,3 milioane de euro, acordat companiei de transport de energie electrică Ukrenergo, pentru a menţine furnizarea de energie iarna viitoare, transmite Reuters, scrie news.ro .

În luna mai, BERD a schimbat destinaţia unei părţi din împrumutul către Ukrenergo pentru a oferi lichidităţi de urgenţă de 50 de milioane de euro.


Citește și :  Ambasadorul Vaticanului, convocat la MAE ucrainean după afirmaţiile Papei Francisc despre Daria Dughina

”Războiul a declanşat nevoi urgente de lichiditate care au determinat Ukrenergo să ceară schimbarea destinaţiei fondurilor”, a spus BERD într-un comunicat.

”Sprijinul de lichiditate din partea BERD va permite funcţionarea stabilă a reţelei electrice ucrainene, precum şi a generatoarelor nucleare şi a surselor regenerabile şi va menţine fdurnizarea de energie pentru industrii şi gospodării”, a adăugat acesta.

Guvernul ucrainean se pregăteşte pentru o iarnă dificilă de război, cu posibile crize de energie paralizante.

Centrala nucleară Zaporizhzhia, ocupată de ruşi, a reluat vineri furnizarea de energie electrică către Ucraina, după ce unul dintre cele şase reactoare ale sale a fost reconectat la reţeaua ucraineană.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în sudul Ucrainei, a fost deconectată joi de la reţeaua ucraineană pentru prima dată în istoria sa, după ce un incendiu provocat de bombardamente a avariat o linie electrică.

Citește și : O camionetă a lovit o terasă din centrul capitalei Bruxelles; șase răniți

 

De la începutul războiului, Ukrenergo s-a confruntat cu probleme de neplată din partea clienţilor, împreună cu o reducere de 30% a consumului de energie electrică şi cu pierderi de venituri, a spus BERD.

Sprijinul face parte dintr-un pachet de 1 miliard de euro al BERD pentru a sprijini economia ucraineană anul acesta, după invazia Rusiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei morţi, între care un copil, în urma unei lovituri ruseşti în oraşul ucrainean Mikolaiv

Trei morţi, între care un copil, în urma unei lovituri ruseşti în oraşul ucrainean Mikolaiv Cel puţin trei persoane, între care un copil, au fost...

Rusia revendică cucerirea satului Iurivka, în estul Ucrainei, într-un asalt vizând localitatea Niu Iork

Rusia revendică cucerirea satului Iurivka, în estul Ucrainei, într-un asalt vizând localitatea Niu Iork Rusia revendică vineri cucerirea unui nou sat, Iurivka, în estul Ucrainei,...

Zelenski, interviu despre când pleacă din funcția de președinte

Zelenski, interviu despre când pleacă din funcția de președinte Președintele ucrainean Vladimir Zelenski, într-un interviu pentru BBC publicat pe 19 iulie, a răspuns la întrebarea...

Șeful NATO: Europa trebuie să se pregătească pentru 10 ani de război în Ucraina

Șeful NATO: Europa trebuie să se pregătească pentru 10 ani de război în Ucraina Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că aliații NATO...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.