BERD împrumută 100 de milioane euro pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice din România

Publicat:

BERD împrumută 100 de milioane euro pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice din România

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat joi că va împrumuta echivalentul a 100 de milioane euro în lei româneşti (500 milioane lei) filialelor de distribuţie ale Public Power Corporation SA, care operează în sud-estul şi vestul României, ca parte a unui împrumut sindicalizat de un miliard de lei (200 milioane euro) pentru modernizarea şi digitalizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, sporind capacitatea acestora de a prelua mai multă energie regenerabilă, informează un comunicat de presă al instituţiei financiare.

“Suntem încântaţi să sprijinim PPC România în implementarea investiţiilor prioritare în reţeaua de distribuţie a României. Proiectul va îmbunătăţi fiabilitatea şi eficienţa reţelei şi va sprijini tranziţia României către energie verde”, a declarat George Gkiaouris, Şeful Regional al Departamentului de Energie pentru Europa de Sud-Est al BERD, citat în comunicat, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Împrumutul sindicalizat cu ING Bank, Banca Comercială Română şi Banca Transilvania va sprijini indirect România în atingerea obiectivului ambiţios de a creşte ponderea energiei electrice regenerabile în mixul său energetic la 36,2% până în 2030, prin adăugarea a 11,9 GW de noi capacităţi.

De asemenea, modernizările vor spori eficienţa energetică şi vor reduce pierderile din reţeaua de distribuţie, economisind aproximativ 31.800 de tone de emisii echivalente de dioxid de carbon pe an. Acestea vor include instalarea a aproape jumătate de milion de contoare inteligente pentru utilizatori finali până în 2025.

Cele trei companii implicate în acest proiect – Reţele Electrice Banat, Reţele Electrice Dobrogea şi Reţele Electrice Muntenia – sunt deţinute de Public Power Corporation SA, un client existent al BERD, la care Banca deţine o participaţie minoritară de 2,2%.

Ca membru al Uniunii Europene (UE), România este angajată să implementeze cel de-al Patrulea Pachet Energetic al UE, “Energie curată pentru toţi europenii”. Acesta are ca scop modernizarea pieţei de energie electrică a UE, sporind flexibilitatea acesteia şi capacitatea de a integra o cantitate mai mare de energie regenerabilă.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

BERD, un lider în finanţarea climatică, a sprijinit implementarea licitaţiilor pentru energie regenerabilă în ţările în care operează. Până în prezent, BERD a investit aproape 11 miliarde euro în 524 de proiecte în România. Strategia actuală a BERD pentru România prioritizează îmbunătăţirea calităţii infrastructurii durabile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alexandr Petkov, deschis pentru colaborare cu Guvernul în realizarea proiectelor în mun. Bălți

Alexandr Petkov, deschis pentru colaborare cu Guvernul în realizarea proiectelor în mun. Bălți Conform întâlnirii planificate anterior, astăzi, 18 iulie, Ministrul Apărării Republicii Moldova Anatolie...

Parlamentul a audiat raportul de activitate al Consiliului Concurenței pentru anul 2023

Parlamentul a audiat raportul de activitate al Consiliului Concurenței pentru anul 2023 Amenzi aplicate de peste 37 milioane de lei și 15 investigații finalizate privind...

Alexandr Danilov, activistul blocului ‘Victorie’, rămâne în arest preventiv

Alexandr Danilov, activistul blocului 'Victorie', rămâne în arest preventiv Curtea de Apel Cahul a menţinut hotărârea de aplicare a arestului preventiv în cazul activistului blocului...

Gherasimov: Noi ca ţară, nu căutăm scurtături, nu căutăm excepții pe drumul nostru european

Gherasimov: Noi ca ţară, nu căutăm scurtături, nu căutăm excepții pe drumul nostru european Despre următoarele etape și pașii necesari în procesul de aderare la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.