BERD vrea să se sprijine mai mult pe sectorul privat pentru reconstrucţia Ucrainei

Publicat:

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a anunţat vineri intenţia de a se sprijini mai mult pe sectorul privat pentru reconstrucţia Ucrainei, înaintea unei conferinţe internaţionale pe acest subiect care este programată a avea loc săptămâna următoare la Londra, informează AFP, informează agerpres.  

De la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, BERD s-a angajat să investească trei miliarde de euro în 2022 şi 2023 în Ucraina, dintre care 1,7 miliarde de euro au fost alocate anul trecut, mai ales în domeniile energiei şi transporturilor.


Citește și : Primarul din Miami candidează şi el la preşedinţia SUA

“Fără energie, nu există sector privat. Fără drumuri, nu există sector privat”, le-a explicat jurnaliştilor Matteo Patrone, director general BERD pentru Europa de Est.

Dacă situaţia urgentă din Ucraina a determinat BERD să îndrepte primele finanţări spre infrastructurile publice, “în viitor, ne-am dorit să ne concentrăm, din nou, pe sectorul privat”, chiar dacă este posibil ca acest lucru să nu se concretizeze anul acesta şi nici anul următor, a precizat Matteo Patrone.

“Atunci când investim în sectorul public, facem asta pentru că am stabilit că asta creează condiţiile pentru dezvoltarea sectorului privat”, a mai spus Patrone. Potrivit acestuia, instituţia financiară internaţională a putut mobiliza aceste fonduri în special graţie “anumitor donatori”, în special SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Norvegia şi Ţările de Jos.

Cu prilejul conferinţei de săptămâna viitoare, BERD se aşteaptă să semneze “două tranzacţii, ambele în sectorul privat”, una pentru a finanţa o companie agroalimentară şi alta cu o bancă pentru a pune fonduri la dispoziţia IMM-urilor.

“Vom semna, de asemenea, trei protocoale de acord în sectorul energiei”, dintre care unul vizează să pună 200 de milioane de euro la dispoziţia operatorului Ukrenergo, ca un prim răspuns la distrugerea barajului de la Kakhovka, a precizat Patrone. De asemenea, BERD va încerca să “sprijine această companie în anumite reparaţii de urgenţă la unele centrale hidroelectrice de pe fluviul Nipru precum şi printr-un sprijin sub formă de lichiditate”, a adăugat oficialul Patrone.

Citește și : Australia blochează construcţia unei noi ambasade a Rusiei

BERD este o instituţie financiară internaţională care promovează dezvoltarea sectorului privat şi a iniţiativelor antreprenoriale în 36 de ţări de pe trei continente. Acţionariatul băncii este compus din 71 de ţări, UE şi BEI. Investiţiile BERD au ca scop transformarea economiilor din regiunile de operare, astfel încât acestea să devină competitive, incluzive, bine guvernate, verzi, reziliente şi integrate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pentagonul a găsit erori contabile care vor permite trimiterea de ajutoare militare în Ucraina de încă 2 miliarde de dolari

Pentagonul a găsit erori contabile care vor permite trimiterea de ajutoare militare în Ucraina de încă 2 miliarde de dolari Pentagonul a găsit erori contabile...

Care este cea mai rapidă cale de a încheia războiul din Ucraina și de a evita un „război fără sfârșit”

Care este cea mai rapidă cale de a încheia războiul din Ucraina și de a evita un „război fără sfârșit” Statele Unite s-au lovit de...

Numeroși soldați ruşi se întorc din Ucraina cu tulburări de stres posttraumatic

Numeroși soldați ruşi se întorc din Ucraina cu tulburări de stres posttraumatic Kremlinul este îngrijorat de creșterea numărului de infracțiuni violente comise de soldații care...

Peskov: Moscova este pregătită să poarte negocieri cu Ucraina chiar dacă Zelenski este la putere

Peskov: Moscova este pregătită să poarte negocieri cu Ucraina chiar dacă Zelenski este la putere Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis joi,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.