X

Berlinezii au decis prin vot soarta aeroportului Tegel

Locuitorii Berlinului s-au pronunţat cu o largă majoritate duminică în favoarea menţinerii în funcţiune a aeroportului Tegel din capitala Germaniei, în cadrul unui referendum de iniţiativă populară organizat în paralel cu alegerile federale, transmit DPA şi AFP, potrivit agerpres.

Circa 56,1% dintre votanţi au susţinut continuarea funcţionării aeroportului Tegel, potrivit rezultatelor anunţate în cursul nopţii de duminică spre luni.

Conform legii, funcţionarea aeroportului Tegel (TXL) va înceta odată cu deschiderea succesorului său, aeroportul Berlin-Brandenburg (BER). Inaugurarea acestuia, prevăzută în iunie 2012, a fost amânată de mai multe ori din cauza unor neglijenţe şi chiar a unor fapte de corupţie, deocamdată nefiind stabilită o nouă dată.

Profitând de această situaţie, liberalii din partidul FDP au obţinut organizarea unei consultări populare pentru ‘a salva Tegel’, cu argumentul principal că deschiderea viitorului aeroport nu va fi suficientă pentru a face faţă afluxului de pasageri în Berlin. În 2017, în capitala germană este aşteptat un număr de 35 milioane de pasageri ai curselor aeriene, în timp ce BER este prevăzut pentru numai 22 milioane.

Rezultatul de duminică ar putea de altfel să constituie o piatră de încercare pentru formarea viitoarei coaliţii pe care cancelarul Angela Merkel va încerca să o constituie din blocul conservator CDU-CSU, FDP şi Verzi. Aceştia din urmă au desfăşurat o campanie vehementă pentru un vot negativ la consultarea de duminică, iar Angela Merkel este, la rândul ei, favorabilă închiderii aeroportului Tegel.

Menţinerea în funcţie a aeroportului ar urma totuşi să se lovească de obstacole juridice, necesitând modificarea mai multor legi naţionale şi locale.

Tags: aeroportberlinBerlin-Brandenburg (BER)germaniaTegel (TXL)
Categorii: Diaspora