X

Berlinul se aşteaptă să fie consultat înainte de un eventual atac în Siria

Germania se aşteaptă să fie consultată înainte ca vreunul din aliaţii occidentali să întreprindă un atac împotriva forţelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat joi ministrul german de externe Heiko Maas, explicând că aliaţii occidentali trebuie să aibă o poziţie comună în această privinţă, transmite Reuters, potrivit agerpres.

‘Este important, în acelaşi timp, să fie menţinută presiunea asupra Rusiei’, le-a declarat Maas reporterilor la Dublin, după întâlnirea cu omologul său irlandez, Simon Coveney. ‘Dacă vrem să facem acest lucru, noi, partenerii occidentali, nu putem avea abordări divergente’, a subliniat ministrul german.

Citeşte şi: Peste 400 de militari germani sunt anchetaţi pentru extremism

‘Trebuie să ne armonizăm acţiunile şi, dacă ţări individuale întreprind o acţiune anume, m-aş aştepta ca ele să consulte guvernul german’, a afirmat Maas.

În opinia sa, ‘este iluzoriu să se creadă că poţi creşte presiunea asupra cuiva fără să te asiguri că toată comunitatea occidentală vorbeşte cu o singură voce’. ‘Cred că este extrem de important’, a subliniat Heiko Maas.

Un purtător de cuvânt al cancelarului german a declarat că Angela Merkel a discutat cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre presupusul atac chimic de la 7 aprilie din Siria şi şi-a exprimat îngrijorarea legată erodarea capacităţii comunităţii internaţionale de a interzice folosirea armelor chimice.

Citeşte şi: Trump revine cu un mesaj ‘ameţitor’ pe Twitter: ‘N-am spus niciodată când va avea loc un atac asupra Siriei’

În ce-l priveşte, preşedintele american Donald Trump a avertizat miercuri Rusia că ‘rachetele vor veni’ ca răspuns la atacul atribuit forţelor siriene, în care ar fi murit zeci de oameni, şi a criticat Moscova pentru sprijinul acordat lui Assad.

Guvernul britanic se reuneşte joi pentru a lua în discuţie dacă Londra se va alătura Statelor Unite şi Franţei într-un posibil atac militar în Siria, ce riscă să aducă forţele occidentale în confruntare directă cu cele ruse.

Tags: bashar al assadDublinfrantagermaniaHeiko Maasirlandamarea britanierusiaSimon CoveneysiriaSUA
Categorii: Știrile zilei