X

Berlinul cere Londrei să facă paşi ‘substanţiali’ pentru relațiile post-Brexit

Germania a cerut marţi paşi ”substanţiali” din partea Londrei cu privire la pescuit, la soluţionarea disputelor şi la regulile ajutorului de stat în perioada post-Brexit, atenţionând că discuţiile dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit privind relaţiile comerciale viitoare se află într-o etapă critică, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Ministrul german al afacerilor europene Michael Roth (foto), a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a declarat înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Generale (CAG), ce are loc marţi la Luxemburg, că UE lucrează asiduu pentru ajungerea la un acord cu Londra, dar a precizat că blocul comunitar este pregătit şi pentru absenţa unui acord de limitare a tarifelor.

Citește și: Un gigant farma OPREȘTE testarea unui vaccin anti-COVID

”Suntem într-o etapă critică în negocieri şi ne aflăm sub o presiune extrem de mare. Timpul expiră”, a spus Roth.

”Iată de ce aşteptăm progrese substanţiale din partea prietenilor noştri din Regatul Unit în domenii-cheie: în particular guvernanţa, condiţii concurenţiale echitabile şi pescuitul”, a adăugat el.

Afirmaţiile lui Michael Roth au fost susţinute de omoloaga sa finlandeză, Tytti Tuppurainen.

”Există multe chestiuni deschise. Desigur, noi vrem să avem un acord cu Regatul Unit, dar nu cu orice preţ”, a subliniat Tuppurainen. Ea a adăugat că sensibilităţile specifice ale ţărilor membre au nevoie de mai multă atenţie în discuţiile tehnice dintre UE şi Londra, printre care aviaţia, un domeniu important pentru Finlanda.

Franţa şi alte ţări cu pescuit dezvoltat pun accentul pe hotărârea lor de a păstra cotele de pescuit în apele britanice, în timp ce Regatul Unit ar dori un acord de tipul celui cu Norvegia, în cazul căreia cotele sunt stabilite în fiecare an.

Citește și: Cehia impune noi restricții

Premierul britanic Boris Johnson a stabilit 15 octombrie drept dată limită pentru ajungerea la un acord, iar un diplomat european a declarat vineri că Michel Barnier doreşte câteva concesii suplimentare din partea Londrei înainte de a intra în ultima fază intensă a negocierilor asupra viitoarelor relaţii comerciale între UE şi Regatul Unit.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la peste trei ani şi jumătate după ce a votat pentru Brexit, cu 52% la 48%, într-un referendum desfăşurat în 2016. În prezent este în vigoare o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie, timp în care va continua să aplice normele europene. Dacă Londra şi Bruxellesul nu ajung la un acord asupra relaţiilor viitoare, atunci de la 1 ianuarie 2021 raporturile comerciale dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Tags: berlinBoris JohnsonbrexitgermanialondraLuxemburgMichael RothMichel BarnierRegatul UnitTytti Tuppurainenuniunea europeana
Categorii: Diaspora