Berlinul cere Ucrainei să nu extrădeze un cetăţean germano-turc către Turcia

Publicat:

Autorităţile germane au cerut miercuri Ucrainei să nu extrădeze către Turcia un cetăţean germano-turc blocat pe teritoriul ei şi acuzat de Ankara că are legături cu un mic grup de extremă-stânga, relatează AFP. 

“Ambasada noastră de la Kiev urmăreşte această afacere. Îndemnăm autorităţile ucrainene să decidă rapid pentru ca el să se poată întoarce în Germania”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Berlin într-un briefing de presă.


“El nu va putea părăsi Ucraina decât atunci când procurorul general va lua decizia finală privind cererea de extrădare formulată de Turcia şi avizul Interpolului va fi anulat”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Bărbatul, prezentat ca Kemal K., a fost arestat la sfârşitul lunii iulie în Ucraina pe baza unui “aviz roşu” emis de Interpol la cererea Turciei, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne ucrainean.

Potrivit mass-media germane, el ar fi fost eliberat trei zile mai târziu de către un tribunal local, cu interdicţia de a părăsi teritoriul ucrainean.

De asemenea potrivit presei germane, acest comerciant de 52 de ani care locuieşte la Köln (vestul Germaniei) şi căsătorit cu o ucraineancă este urmărit de Ankara pentru legăturile sale cu TKP/ML (Partidul comunist din Turcia/marxist-leninist, Armata de eliberare a muncitorilor şi ţăranilor din Turcia), un mic grup maoist considerat de autorităţile turce ca fiind apropiat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Ankara, care îl suspectează de implicare în două crime, a cerut deja în zadar extrădarea sa.

Instanţele germane au considerat întotdeauna că cererea de arestare are “motive politice”.

El ar fi fugit din ţara sa în 2007 şi a ajuns în Germania, unde i s-a acordat azil politic înainte de a obţine cetăţenia germană în 2016, potrivit cotidianului Suddeutsche Zeitung.

Acest caz aminteşte de cel al autorului germano-turc Dogan Akhanli, care a rămas blocat timp de câteva luni în Spania în urma unei cereri de extrădare a Turciei prin intermediul Interpol. Vineri, Madridul a refuzat în cele din urmă această extrădare şi autorul este aşteptat să se întoarcă în Germania în această săptămână.

Relaţiile dintre Turcia şi Germania sunt deosebit de tensionate de la puciul eşuat din 15 iulie 2016, imputat de Ankara predicatorului musulman Fethullah Gulen, care neagă faptele.

Mai mulţi germani cu dublă cetăţenie germano-turcă sunt în prezent deţinuţi în Turcia. Cel mai adesea, ei sunt suspectaţi de autorităţile turce de legături cu PKK sau cu mişcarea lui Gülen.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american Cristiano Ronaldo,...

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra Pentru oamenii care vor să descopere unele din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.