X

Berlinul îndeamnă Serbia și Kosovo să-și normalizeze relațiile

Germania a îndemnat Serbia şi Kosovo să-şi intensifice eforturile în cadrul discuţiilor destinate normalizării relaţiei dintre cele două părţi, la peste 20 de ani după ce Belgradul a pierdut controlul asupra fostei sale provincii sudice, relatează vineri Reuters, potrivit agerpres.

Kosovo şi-au autoproclamat unilateral independenţa în 2008, dar Belgradul – susţinut de Rusia şi China, precum şi unele state membre ale Uniunii Europene – refuză să o recunoască.

Citește și: Germania nici nu vrea să audă de redesenarea frontierelor în Balcanii de Vest

“Este cel mai bun moment pentru a continua procesul de normalizare şi pentru a obţine rezultate”, a declarat ministrul de externe german Heiko Maas în cursul unei conferinţe de presă transmisă în direct, după o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic vineri la Belgrad.

“Este important ca acest dialog să se desfăşoare nu doar de dragul dialogului, trebuie să existe rezultate. Germania este pregătită să ajute în această privinţă”, a adăugat Mass.

Atât Kosovo, cât şi Serbia, ţară oficial candidată la aderarea la UE, trebuie să-şi îmbunătăţească relaţiile bilaterale dacă vor să adere la blocul comunitar.

Belgradul a pierdut controlul asupra Kosovo, fostă provincie din sudul Serbiei în 1999, când o campanie de bombardamente a NATO a forţat regimul sârb de la acea vreme să pună capăt unui conflict sângeros împotriva insurgenţilor de etnie albaneză.

Citește și: SUA trimit întăriri în Afganistan pentru a asigura retragerea trupelor coaliției

“Serbia nu caută un motiv de scuză pentru a nu ajunge la o înţelegere cu Kosovo, (Serbia) consideră că un conflict îngheţat nu este cea mai bună soluţie, deoarece cineva îl poate dezgheţa oricând”, a spus Vucic.

Odinioară politician naţionalist, Vucic a spus că este de asemenea necesară şi o îmbunătăţire a relaţiilor cu Albania pentru un viitor sigur, “întrucât cu siguranţă sârbii şi albanezii vor fi cele mai mari naţiuni (din regiune) în următorii 100 de ani”. “Pacea este esenţa progresului”, a adăugat el. 

Tags: Aleksandar VucicBelgradberlingermaniaHeiko MaasKosovoserbia
Categorii: Diaspora