Berlinul îşi oferă ajutorul în ancheta asupra accidentului de elicopter de lângă Kiev

Publicat:

Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a anunţat miercuri că a oferit Kievului “sprijinul” Germaniei în ancheta ce vizează clarificarea cauzelor prăbuşirii unui elicopter în apropierea unei grădiniţe într-o localitate de lângă Kiev, un accident soldat cu cel puţin 18 morţi, între care şi omologul său ucrainean, Denis Monastîrski, potrivit AFP, scrie agerpres.  

Accidentul este o “veste teribilă”, afirmă Nancy Faeser într-un comunicat, adăugând că este nespus de “întristată” de moartea omologului său ucrainean, a unora dintre colaboratorii acestuia şi de faptul că în urma acestui accident au murit şi copii.


Citește și : Fostul preşedinte rus Medvedev, revoltat de un subiect de discuţie la Davos, ‘e o ruşine’

Aceasta arată “din nou tributul imens pe care Ucraina îl plăteşte în acest război”, a declarat la rândul său cancelarul german Olaf Scholz pe contul său de Twitter.

“Gândurile noastre în această zi tristă se îndreaptă spre rudele victimelor şi cei răniţi”, precum şi către şeful statului, Volodimir Zelenski, “care astăzi şi-a pierdut ministrul de interne”, afirmă cancelarul în postarea sa.

Preşedintele ucrainean a calificat drept o “teribilă tragedie” prăbuşirea elicopterului care se îndrepta spre linia frontului în plin război cu Rusia. După cum relatează Ukrainska Pravda, elicopterul se îndrepta spre Harkov, unde era aşteptat ministrul de interne. Accidentul a avut loc la Brovarî, o localitatea de la periferia estică a Kievului.

Zelenski a anunţat că a cerut poliţiei naţionale să investigheze circumstanţele tragediei.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), instituţia responsabilă cu efectuarea anchetei, a avansat trei versiuni cu privire la accidentul de elicopter de lângă Kiev, în care şi-au pierdut viaţa 17 persoane, între care patru copii, şi conducerea Ministerului de Interne, relatează postul de televiziune ucrainean Kanal24.

Prima versiune vizează încălcarea regulilor de zbor de către echipajul Serviciului de Stat de Urgenţă, căruia îi aparţinea elicopterul.

Principala cauză a fost cel mai probabil factorul uman, afirmă anchetatorii SBU, potrivit cărora pe fondul unei ceţi dense, pilotul ar fi pierdut controlul aparatului de zbor, care a atins acoperişul unei grădiniţe şi s-a prăbuşit.

Citește și : Macron şi Meloni au avut un schimb de opinii înaintea summitului UE din februarie

A doua vizează o defecţiune a elicopterului propriu-zis la bordul căruia se aflau între altele ministrul de interne, Dmitri Monastîrski, primul său adjunct, Evhen Ienin, şi secretarul de stat al Ministerului de Interne Iuri Lubkovici.

Totodată, anchetatorii nu exclud nici acţiuni deliberate de distrugere a elicopterului, adică un act de sabotaj care a dus la moartea tuturor persoanelor aflate la bordul acestuia, potrivit media ucrainene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună Pe măsură ce luna plină strălucește pe cerul nopții în acest...

Zelenski cere arme cu rază lungă de acţiune după un atac masiv cu drone şi rachete al Rusiei

Zelenski cere arme cu rază lungă de acţiune după un atac masiv cu drone şi rachete al Rusiei Ucraina are nevoie de arme cu rază...

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Regional Minsk l-a condamnat la moarte pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.