X

Berlinul laudă acordul între Israel şi EAU: ‘O contribuție importantă la pacea în regiune’

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a apreciat vineri că acordul de normalizare a relaţiilor între Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU) constituie ‘o contribuţie importantă la pacea în regiune’, transmite AFP, potrivit agerpres.

Maas, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a vorbit despre ‘un pas istoric’ şi şi-a exprimat speranţa că ‘acest acord (…) va permite să se dea un nou impuls procesului de pace în Orientul Mijlociu’.

Citește și: Vietnamul cumpără vaccinul anti-COVID-19 din Rusia

Emiratele Arabe Unite şi Israelul urmează se semneze peste trei săptămâni, la Washington, un acord istoric destinat normalizării relaţiilor lor. Abu Dhabi ar deveni astfel a treia capitală arabă care urmează acest traseu de la crearea statului Israel, chiar dacă interpretările sunt diferite în privinţa proiectului israelian de anexare de teritorii palestiniene.

‘Este bine că guvernul israelian şi-a suspendat proiectele de anexare’, a subliniat Heiko Maas cu privire la acest aspect.

Citește și: Autorităţile afgane eliberează ultimii 400 de deținuți talibani

‘În comun cu partenerii noştri din Europa şi din regiune, ne-am implicat activ în aceste ultime luni împotriva unei anexări şi pentru reluarea negocierilor directe’, a explicat ministrul german într-un scurt comunicat. ‘Suntem pregătiţi să susţinem activ un astfel de proces’, a adăugat Maas.

Potrivit Emiratelor, Israelul a acceptat ca, în schimbul acestui acord, să ‘pună capăt încercării de anexare a teritoriilor palestiniene’, în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a dat asigurări că acest planuri sunt doar ‘amânate’.

Tags: Abu DhabiBenjamin NetanyahuberlinEmiratele Arabe Unite (EAU)germaniaHeiko Maasisrael
Categorii: Sinteze