Berlinul, Londra şi Parisul cer Iranului ‘să pună capăt escaladării nucleare’

Publicat:

Berlinul, Londra şi Parisul au îndemnat joi Iranul “să pună capăt escaladării nucleare” şi “să accepte acum de urgenţă acordul pe masă” din martie pentru a resuscita pactul din 2015 care ar fi trebuit să împiedice Iranul să construiască bomba atomică, potrivit unei declaraţii comune, transmite AFP, potrivit agerpres.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a denunţat anterior decizia Iranului de a retrage 27 de camere de supraveghere a activităţilor sale nucleare, temându-se că aceste măsuri vor da o “lovitură fatală” discuţiilor de la Viena despre programul nuclear iranian.


Citește și : Rusia şi Ucraina fac un nou schimb de corpuri ale militarilor ucişi

Referitor la acordul pe masă din martie, “regretăm că Iranul nu a profitat încă de această oportunitate diplomatică”, au spus cele trei ţări în această declaraţie transmisă de Ministerul german de Externe. “Solicităm Iranului să facă acest lucru imediat”, potrivit documentului.

Iranul a informat AIEA despre “retragerea a 27 de camere” de supraveghere a activităţilor nucleare, a anunţat joi agenţia ONU, ca ripostă la adoptarea unei rezoluţii criticând Teheranul.

“Condamnăm” decizia Teheranului, au afirmat Berlinul, Londra şi Parisul. “Aceasta agravează situaţia şi complică eforturile noastre de a restabili pe deplin” acordul din 2015 prevăzând limitarea activităţilor nucleare iraniene în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

Acest pact este muribund de la retragerea în 2018 a Statelor Unite care au impus din nou măsuri punitive Teheranului.

Decizia iraniană “alimentează şi un scepticism suplimentar legat de interesul Iranului de a se ajunge la un acord”, potrivit textului declaraţiei.

Citește și : Rusia şi Ucraina fac un nou schimb de corpuri ale militarilor ucişi

AIEA verifică şi controlează punerea în aplicare a angajamentelor asumate de Iran în cadrul acordului nuclear încheiat în 2015 la Viena cu marile puteri.

Discuţiile au fost lansate în urmă cu un an în capitala Austriei pentru a încerca reintegrarea Statelor Unite în acest pact denunţat în 2018 de fostul preşedinte american Donald Trump şi readucerea Iranului la respectarea deplină a angajamentelor sale internaţionale privind programul său nuclear.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.