Berlinul va lua propriile decizii “suverane”, afirmă ministrul german de externe

Publicat:

Ministrul german de externe a respins sugestiile potrivit cărora Berlinul ar putea fi intimidat de preşedintele Statele Unite, Donald Trump, pentru a-şi spori cheltuielile militare, declarând că ţara sa va lua propriile decizii “suverane”, relatează vineri Reuters, potrivit agerpres.

Trump a provocat indignare la summitul NATO din această săptămână de la Bruxelles acuzându-i pe europeni că profită de cheltuielile de securitate ale Statelor Unite şi declarând că Germania a devenit “captiva” Rusiei din cauza legăturilor strânse în domeniul energiei între cele două ţări.


Citește și : Trump : Relațiile cu Regatul Unit sunt ”foarte, foarte puternice”

Alegătorii germani şi clasa politică a ţării sunt profund divizaţi asupra cheltuielilor militare, cu temeri legate de insecuritatea regională şi agresivitatea Rusiei, alături de o reticenţă tradiţională pe această temă după Al Doilea Război Mondial.

“Noi nu suntem captivii Rusiei sau ai Statelor Unite”, a declarat ministrul de externe Heiko Maas revistei săptămânale Der Spiegel. “Noi luăm decizii libere, suverane privind bugetul nostru, resursele noastre energetice şi relaţiile noastre comerciale, pe baza faptelor”, a insistat el.

Toate ţările NATO, inclusiv Germania, s-au angajat să-şi crească cheltuielile militare până la 2% din PIB până în 2024, o ţintă pe care Trump vrea ca ele să o atingă până anul viitor.

În timp ce cancelarul Angela Merkel şi o mare parte din blocul ei conservator sunt în favoarea obiectivului de creştere a cheltuielilor militare, partenerii ei de coaliţie social-democraţi (SPD) sunt mai divizaţi.

Martin Schulz, un fost lider SPD, a mers chiar mai departe decât colegul său de partid Maas, declarând pentru Spiegel: “Prin crearea deliberată de diviziuni în interiorul alianţei occidentale şi dispreţul faţă de valorile ei, Trump pune în pericol pacea mondială”.

Citește și : Iranul îşi va retrage imediat ”consilierii militari” din Siria şi din Irak , dacă aceste două ţări i-o vor cere (Ali Akbar Velayati)

Alegătorii din ţara cea mai bogată a Europei sunt împărţiţi pe această temă. Un sondaj pentru ziarul Sueddeutsche Zeitung a arătat vineri că 45% dintre cetăţeni doresc ca Germania să atingă obiectivul de 2% şi 49% sunt împotrivă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.