X

Berlinul râvneşte la locul de membru permanent al Franţei în Consiliul de Securitate al ONU

Vicecancelarul german Olaf Scholz (foto) a susţinut miercuri că locul de membru permanent al Franţei în cadrul Consiliului de Securitate al ONU ar trebui să se transforme într-un loc european, astfel încât UE să ‘vorbească pe o singură voce’, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Dacă luăm Uniunea Europeană în serios, ea ar trebui să vorbească pe o singură voce în cadrul Consiliului de Securitate al ONU (…) Pe termen mediu, locul Franţei s-ar putea fi transforma în locul UE’, a declarat Olaf Scholz, care deţine şi funcţia de ministru de finanţe, într-un discurs privind viitorul Europei la Berlin.

Citeşte şi: Rusia îşi consolidează prezenţa militară în Crimeea prin amplasarea unui nou sistem S-400

În schimb, postul separat de şef al delegaţiei Uniunii Europene la Naţiunile Unite ar putea reveni permanent unui francez, a spus Scholz.

Vicecancelarul german a recunoscut totuşi că un astfel de proiect nu ar fi uşor de implementat. ‘Sunt foarte conştient de faptul că trebuie dusă muncă de convingere pe lângă Paris’, a spus el.

‘Franţa şi Germania acţionează acum împreună în această situaţie’ însă un astfel de loc european ar permite să se meargă mai departe, a argumentat ministrul de finanţe.

Citeşte şi: Explozie puternică lângă o uzină chimică din China. 22 de oameni au murit! (FOTO/VIDEO)

Dezbaterea în Germania cu privire la un loc european în Consiliul de Securitate al ONU este destul de veche, însă a fost redeschisă în mod spectaculos de ministrul de finanţe german.

De la crearea sa în 1945, după cel de-al Doilea Război Mondial, Franţa a fost unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, alături de Marea Britanie, China, Rusia şi Statele Unite. Cele cinci state au drept de veto.

În plus faţă de cele cinci locuri permanente, alţi zece membri nepermanenţi, fiecare ales pentru o perioadă de doi ani, sunt membri ai Consiliului de Securitate. Germania va ocupa unul dintre aceste locuri începând din ianuarie.

Tags: Consiliul de Securitate al ONUfrantagermaniaOlaf ScholzONU
Categorii: Diaspora