Berlinul se declară preocupat de ameninţările Moscovei privind întreruperea relaţiilor diplomatice

Publicat:

Guvernul Germaniei consideră “îngrijorător” avertismentul Administraţiei Vladimir Putin privind eventualitatea întreruperii relaţiilor diplomatice cu Uniunea Europeană în cazul impunerii unor sancţiuni suplimentare, informează mediafax.

“Aceste declaraţii sunt într-adevăr îngrijorătoare şi de neînţeles. Pot sublinia acest lucru”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Berlin, conform agenţiei Reuters.


Citește și : Polonia cere din nou Germaniei despăgubiri de război

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a avertizat că Uniunea Europeană ar putea impune noi sancţiuni Rusiei, subliniind însă că este important să fie menţinut dialogul cu Adminitraţia de la Moscova.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că Rusia ar putea suspenda relaţiile diplomatice cu Uniunea Europeană. “Pornim de la premisa că suntem pregătiţi pentru acest lucru, în cazul în care vom asista la impunerea de noi sancţiuni asupra unor sectoare şi dacă apar riscuri pentru economia noastră, inclusiv în cele mai sensibile domenii. Nu vrem să ne izolăm în relaţiile globale, dar trebuie să fim pregătiţi pentru astfel de situaţii. Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război”, a afirmat Serghei Lavrov.

Ulterior, Ministerul rus de Externe a comunicat, potrivit agenţiei RIA Novosti, că Rusia este pregătită să întrerupă relaţiile dacă Uniunea Europeană iniţiază o astfel de criză.

La rândul său, Preşedinţia Rusiei a comunicat că ar prefera consolidarea relaţiilor cu UE, dar a atras atenţia că trebuie să fie pregătită pentru orice situaţie. “Dacă UE merge pe această cale, da, trebuie să fim pregătiţi pentru ce este mai rău. Sigur că, dacă ne confruntăm cu o linie politică destructivă care ne afectează infrastructura şi interesele, atunci Rusia trebuie să fie pregătită în avans pentru astfel de măsuri neprietenoase”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia s-au deteriorat după anexarea regiunii ucrainene Crimeea, în 2014, şi în contextul conflictului separatist din estul Ucrainei. Uniunea Europeană a impus o serie de sancţiuni Rusiei. La rândul său, Administraţia Vladimir Putin a criticat suplimentarea capabilităţilor militare în unele state est-europene membre NATO şi UE.

Citește și : Ungaria, prima țară din UE care începe vaccinarea cu Sputnik V

Uniunea Europeană a criticat condamnarea la închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, cerând eliberarea imediată a acestuia. Rusia a expulzat diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia acuzaţi de participare la protestele opoziţiei. În replică, Germania, Polonia şi Suedia au expulzat diplomaţi ruşi.

“Relaţiile noastre se află într-un moment dificil. În mod categoric, relaţiile bilaterale sunt afectate grav, iar cazul Aleksei Navalnîi reprezintă atingerea nivelului cel mai scăzut”, a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România Procesele tehnice și tehnologiile moderne utilizate în crearea monedelor comemorative au fost discutate...

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa Lhakpa Sherpa...

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte Consiliul Local al Barcelonei a aprobat majorarea taxei turistice de la 3,25 euro la 4...

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament În ziua ceremoniei de deschidere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.