X

Bernie Sanders conduce detaşat în alegerile democraţilor din California, dar rezultatul final este încă sub semnul întrebării

Senatorul Bernie Sanders se afla confortabil pe prima poziţie în California la finalul alegerilor primare democrate din ‘Super Tuesday’, chiar dacă media americane se arată prudente în a-l declara învingător în acest stat care furnizează cel mai mare contingent de delegaţi pentru învestitura la scrutinul prezidenţial, relatează AFP, potrivit agerpres.

Conform mai multor media, după numărarea a 80% din voturi, senatorul socialist ar obţine 33% din sufragii, comparativ cu 24,2% pentru fostul vicepreşedinte Joe Biden, care reprezintă aripa mai moderată a Partidului Democrat.

Citeşte şi: CUTREMUR politic în Ucraina! Premierul şi-a dat demisia!

O victorie i-ar permite lui Bernie Sanders să îşi salveze onoarea şi să se înscrie într-un duel de lungă durată cu Joe Biden, redevenit favorit datorită unei avalanşe de succese în majoritatea celor 14 state care au votat marţi.

În acest stadiu, miliardarul Michael Bloomberg, care a investit o mare parte din averea sa personală în California, se apropie în acest stat de pragul de 15% necesar pentru a obţine delegaţi. Senatoarea Elizabeth Warren se plasează sub acest prag.

În ciuda avansului lui ‘Bernie’, statul cel mai populat al ţării, bastion al stângii, nu a fost încă atribuit vreunui candidat de cele mai multe media americane.

Citeşte şi: Joe Biden salută rezultatele alegerilor primare democrate

De fapt, în California electorii pot vota prin poştă până marţi inclusiv. Prin urmare, sufragiile vor continua să vină în următoarele zile şi ar putea să reducă diferenţa dacă ele vor reflecta dinamica obţinută de Joe Biden din weekend, cu atât mai mult cu cât voturile prin corespondenţă au devenit preponderente în scrutinul din California.

În 2016, a fost nevoie de aproape o lună pentru a număra toate buletinele de vot pentru Hillary Clinton şi Bernie Sanders la precedentele alegeri primare democrate, iar diferenţa în favoarea celei dintâi s-a diminuat net pe măsura numărătorii.

Tags: alegeriBernie Sanderscaliforniapartidul democratSUASuper Tuesday
Categorii: Știrile zilei