Biden a ajuns la Bruxelles, unde va participa la summitul NATO şi la o reuniune SUA-UE

Publicat:

Preşedintele american Joe Biden a sosit duminică seara la Bruxelles pentru a participa luni la summitul NATO, marţi la o întâlnire cu liderii instituţiilor UE, urmând ca miercuri să se întâlnească, la Geneva, cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmite AFP, potrivit agerpres.

Air Force One a decolat din Marea Britanie, unde preşedintele american a participat la summitul G7 din Carbis Bay, Cornwall, şi a a aterizat pe aeroportul militar Melsbroek din Bruxelles, la ora locală 20:49.


Citește și : Tensiuni la summitul G7 între liderii UE şi Boris Johnson pe tema situaţiei din Irlanda de Nord

Preşedintele Biden a fost întâmpinat de premierul belgian Alexander De Croo şi s-a urcat apoi la bordul “The beast” (Bestia), una din limuzinele blindate ale preşedinţiei americane având ca destinaţie ambasada SUA la Bruxelles, unde va rămâne în timpul şederii sale în capitala belgiană.

Un dispozitiv important a fost pus în aplicare pentru a asigura securitatea preşedintelui american şi a liderilor celorlalte 29 de ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice pe perioada în care aceştia se află în Belgia. Locuitorii capitalei Bruxelles au fost informaţi cu privire la măsurile preconizate, care vor afecta circulaţia în timpul celor două zile ale vizitei preşedintelui american.

Summitul NATO de luni va marca o “regăsire” a SUA cu aliaţii săi, relaţie care a avut de suferit în perioada administraţiei Trump.

Sesiunea de lucru ar urma să dureze trei ore, între 13:00 şi 16:00, iar participanţii vor adopta o declaraţie negociată între capitale.

Aliaţii vor să transmită un mesaj ferm Rusiei înainte de summit-ul Joe Biden-Vladimir Putin de la Geneva. De asemenea, vor lansa revizuirea conceptului strategic al NATO pentru a pregăti Alianţa să facă faţă noilor ameninţări în spaţiu, în cyberspaţiu şi tacticilor Chinei de a influenţa organizaţia pentru a-i modifica practicile şi obiectivele.

Duminică, Casa Albă a precizat, potrivit Reuters, că noul concept strategic va fi pregătit pentru adoptare la summitul NATO din 2022.

Totodată, participanţii la summit vor adopta un cod de conduită care să pună capăt tensiunilor provocate de deciziile unilaterale ale SUA privind retragerea din Afganistan şi intervenţiile militare ale Turciei în Siria, Libia şi Caucaz.

Citește și : Maia Sandu a mulţumit României pentru lotul de vaccin ajuns sâmbătă în R. Moldova: Datorită acestei donaţii ţara are vaccinuri

După sesiunea de lucru, preşedintele Joe Biden are, de asemenea, programată o discuţie cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Preşedintele american va fi primit marţi spre prânz de regele Belgiei, după care va participa la summitul UE-SUA, prevăzut să dureze două ore, alături de preşedintele Consiliului European Charles Michel şi de preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Întâlnirea va dura două ore.

Biden a refuzat să participe la o conferinţă de presă alături de preşedinţii celor două instituţii, urmând să părăsească Bruxelles-ul la ora 15:00 (13:00 GMT) cu destinaţia Geneva.

Nu se cunosc detalii despre programul neoficial al preşedintelui american. În timpul vizitei din martie 2014, preşedintele Barack Obama a ţinut un discurs în faţa a 2.000 de invitaţi.
Bill Clinton a făcut jogging dimineaţa devreme într-una din pădurile capitalei belgiene şi a băut o cafea într-o braserie de lângă Palatul regal, iar George Bush a vizitat magazinul unui ciocolatier din centru.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic Mai mulți ghizi din Republica Moldova au participat la turul de familiarizare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.