X

Biden a cerut Curţii Supreme să anuleze audieri în două cazuri legate de politica de imigraţie

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a cerut Curţii Supreme să anuleze şedinţele programate să aibă loc în viitorul apropiat în două cazuri în care a fost solicitată să se pronunţe de administraţia predecesorului său, Donald Trump. În cele două cazuri este vorba de finanţarea zidului antiimigraţie de la graniţa cu Mexicul şi, respectiv, de politica de azil cunoscută ca “remain in Mexico” (“rămâneţi în Mexic”), relatează Reuters, potrivit agerpres.

Administraţia Biden a anunţat deja că intenţionează să suspende construirea zidului şi programul de azil. La 20 ianuarie, în prima sa zi oficială la Casa Albă, Joe Biden a ordonat oprirea proiectelor legate de construirea zidului şi a cerut o revizuire a legalităţii finanţării acestuia şi a metodelor de contractare. În aceeaşi zi, Departamentul Securităţii Iinterne a afirmat că va suspenda temporar noile înscrieri în programul de azil.

Citeşte şi: Teheranul cere UE să medieze criza dintre Iran şi SUA

Curtea Supremă avea programate audieri în cele două cazuri legate de zidul antiimigraţie şi politica de azil pe 22 februarie şi, respectiv, 1 martie.

În cazul privind zidul de la graniţa cu Mexicul, Curtea Supremă a acceptat anul trecut apelul administraţiei Trump, după ce o instanţă superioară a stabilit că acesta şi-a depăşit prerogativele constituţionale şi a încălcat autoritatea Congresului redirecţionând resurse ale armatei aprobate de legislatori pentru a finanţa zidul. Construirea acestui zid a fost una din principalele promisiuni electorale ale lui Trump din 2016, aminteşte Reuters.

Citeşte şi: Actorul îndrăgit de o generaţie întreagă A MURIT la 44 de ani

În ce priveşte politica “remain în Mexico”, intrată în vigoare în 2019, aceasta a forţat zeci de mii de migranţi de-a lungul graniţei de sud a SUA să aştepte în Mexic, în loc să intre în Statele Unite, pe parcursul procesării cererii lor de azil. Şi această politică a fostei administraţii a fost contestată în justiţie, o instanţă inferioară stabilind că ea încalcă probabil legislaţia federală privind imigraţia, iar administraţia Trump a cerut intervenţia Curţii Supreme.

Administraţia Biden ar putea încerca să intervină şi în privinţa altor câteva cazuri aduse de fosta administraţie în atenţia Curţii Supreme a SUA, care are o majoritate conservatoare de şase din cei nouă judecători.

Tags: Curtea SupremăDonald TrumpJoe Bidenmexicremain în MexicoSUA
Categorii: Știrile zilei