Biden analizează serios dacă să scoată Rusia din SWIFT

Publicat:

Președintele SUA, Joe Biden, analizează serios dacă să scoată Rusia din SWIFT, rețeaua de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume, dar nu a luat încă o decizie finală, potrivit mai multor apropiațo, scrie CNN , informează mediafax.

Decizia de a declanșa această acțiune a fost întotdeauna condiționată de aprobarea Uniunii Europene, care a fost divizată într-o dezbatere controversată timp de săptămâni întregi cu privire la această acțiune.


Citește și: O rachetă rusească a lovit o clădire rezidențială din centrul Kievului

Dar oficialii americani și omologii lor din UE au continuat să cântărească opțiunile, inclusiv sancțiuni pentru a elimina din rețea bănci și entități individuale, în loc de întreaga economie rusă, spun oficialii.

Măsura ar fi considerată opțiunea nucleară în ceea ce privește răspunsurile la invazia Rusiei în Ucraina. Biden și consilierii săi au subliniat cât de complicat ar fi să blocheze Rusia de la SWIFT, menționând că SUA nu pot acționa unilateral.

Dar de la conferința de presă a lui Biden, care a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru atacul neprovocat, administrația pare să se apropie de această poziție, deoarece alți aliați europeni ți-au declarat acum sprijinul.

Administrația a discutat această chestiune cu Rezerva Federală, care ar aveaun cuvânt de spus în orice decizie, potrivit unui oficial. Iar oficialii americani au purtat discuții cu Uniunea Europeană cu privire la o posibilă mișcare.

Un oficial al administrației a declarat că este posibil să apară sancțiuni suplimentare dacă Kievul, capitala ucraineană asediată, va cădea. Dar nu a fost clar dacă acestea ar include SWIFT sau dacă eliminarea Rusiei din SWIFT ar putea avea loc înainte.

Un oficial de la Casa Albă a declarat pentru CNN că “așa cum președintele și oficialii administrației au spus clar, ne concentrăm pe coordonarea cu aliații și partenerii pentru a-i impune lui Putin costuri suplimentare pentru războiul pe care l-a ales”, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Citește și : O coloană de circa o sută de blindate ruseşti avansează în direcţia Kievului din regiunea Vişgorod

Sâmbătă, Italia a semnalat că va sprijini luarea de măsuri pentru a expulza Rusia din SWIFT, după ce premierul Mario Draghi i-a spus președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky că “Italia susține pe deplin linia Uniunii Europene privind sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv cele referitoare la SWIFT, și va continua să facă acest lucru”.

Comentariile lui Draghi sunt notabile, având în vedere nevoia economiei italiene de energie, dar principala opoziție față de luarea acestei măsuri a venit din partea Germaniei, spun oficialii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Vizita lui Ciolacu dă peste cap traficul din Capitală

Vizita lui Ciolacu dă peste cap traficul din Capitală Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, întreprinde astăzi, 4 octombrie, o vizită în Republica Moldova.  Potrivit unui comunicat al...

Vrancea s-a zguduit din nou. Cât de puternic a fost seismul

Vrancea s-a zguduit din nou. Cât de puternic a fost seismul Un cutremur cu magnitudinea 4,2 pe Richter s-a înregistrat, în această dimineață în zona...

METEO// Ne așteaptă o zi însorită cu temperaturi generoase

METEO// Ne așteaptă o zi însorită cu temperaturi generoase Vremea continuă să se încălzească. Meteorologii ne promit o zi cu mult soare și valori termice...

Kim Jong Un NU va ezita să apese ‘butonul nuclear’ în cazul unui atac

Kim Jong Un NU va ezita să apese 'butonul nuclear' în cazul unui atac Coreea de Nord va folosi "fără ezitare" arma atomică în cazul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.