X

Biden i-a reafirmat lui Zelenski sprijinul său pentru Ucraina

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi-a reafirmat duminică, în cursul unei discuţii telefonice cu omologul său Volodmir Zelenski, sprijinul pentru Ucraina, transmite luni AFP, citând un comunicat al Casei Albe, potrivit agerpres.  

Preşedintele Biden a subliniat ‘sprijinul continuu al Statelor Unite faţă de apărarea Ucrainei în timp ce Rusia îşi continuă atacurile împotriva infrastructurilor critice’ ale ţării, se spune în comunicat.

Citește și : Germania va trimite sisteme de apărare aeriană Skynex în Ucraina

Discuţia telefonică de duminică a avut loc într-un context în care forţele ruse vizează infrastructurile serviciilor publice de bază, provocând, printre altele, întreruperi de electricitate ce afectează milioane de oameni pe timp de iarnă.

Comunicatul Casei Albe subliniază ajutorul american promis Ucrainei: 53 milioane de dolari pentru infrastructura energetică, anunţaţi în noiembrie, şi un pachet de 275 milioane de dolari în muniţii şi echipamente, anunţat săptămâna trecută.

Într-un tweet, Zelenski a menţionat că i-a mulţumit lui Biden cu prilejul unei ‘conversaţii fructuoase’, în care au ‘discutat despre continuarea cooperării în materie de apărare şi de protejare a sectorului nostru energetic’.

Washington a indicat la începutul lui decembrie că Occidentul nu va face presiuni asupra lui Zelenski pentru a negocia cu Rusia, apreciind că alegerea aparţine preşedintelui ucrainean.

Citește și : Parlamentul Greciei a adoptat reforma operațiunilor de spionaj

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat şi el prin telefon duminică cu Volodimir Zelenski, mai ales pentru a pregăti noua conferinţă de sprijin pentru Ucraina de marţi, de la Paris.

Aproape 500 de firme franceze se vor reuni ‘pentru a răspunde nevoilor critice ale Ucrainei, a contribui la reconstrucţia ţării şi a investi pe termen lung în potenţialul economiei ucrainene’, a precizat Palatul Elysée.

Tags: Emmanuel MacronJoe BidenrusiaucrainaVolodmir Zelenski
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina