Biden îl va primi pe preşedintele filipinez la Casa Albă pe 1 mai

Publicat:

Preşedintele american Joe Biden îl va primi pe omologul său filipinez Ferdinand Marcos Jr. la Casa Albă în ziua de 1 mai pentru a discuta despre cooperarea economică şi regiunea indo-pacifică, au informat vineri administraţiile de la Washington şi Manila, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Relaţiile dintre două state s-au încălzit după instalarea în funcţie a lui Marcos, în iunie 2022, care a inversat poziţia antiamericană a predecesorului său.


Citeşte şi: Unde dai şi unde crapă! Criza reformei pensiilor iniţiată de Macron o ridică pe Marine Le Pen în sondajele din Franţa – Black News

Discuţiile de luna viitoare vor urma după o serie de întâlniri la nivel înalt pe care Manila le-a avut cu lideri din SUA şi China, aflate în competiţie pentru avantaj strategic în regiune.

Preşedinţii Biden şi Marcos vor discuta despre cooperarea economică şi de apărare, a transmis purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

‘În timpul vizitei, preşedintele Biden va reafirma angajamentul ferm al Statelor Unite faţă de apărarea Filipinelor, iar liderii vor discuta eforturile de întărire a alianţei de lungă durată SUA-Filipine’, adaugă comunicatul american.

Marcos se va afla la Washington între 30 aprilie şi 4 mai pentru discuţii cu Biden şi alţi oficiali americani, în cea de-a doua vizită sa în SUA în mai puţin de un an, după deplasarea din septembrie.

Potrivit preşedinţiei filipineze, Marcos va urmări un parteneriat mai strâns în domeniile agriculturii, energiei, schimbării climatice, transformării digitale, asistenţei umanitare şi în caz de dezastru, lanţurilor de aprovizionare şi infrastructurii.

Mai mult de 17.000 de militari filipinezi şi americani participă în prezent la cele mai ample exerciţii comune în arhipelag, atrăgând critici din partea Chinei.

Citeşte şi: De ce Europa și America vor gândi întotdeauna diferit referitor la China – Black News

Ministrul de externe chinez Qin Gang se va întâlni sâmbătă cu omologul său filipinez şi cu preşedintele Marcos, la doar câteva săptămâni după ce Manila a dat acces Statelor Unite la încă patru din bazele sale militare.

În martie, în Filipine a avut loc o reuniune diplomatică între Manila şi Beijing pe tema Mării Chinei de Sud, un coridor comercial cheie, dar şi o sursă de tensiuni între cele două state.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lavrov, despre alegerile din Franța: ‘Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie’

Lavrov, despre alegerile din Franța: 'Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie' Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că alegerile legislative...

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev Kievul a reușit să restabilească două treimi din capacitatea sa...

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional Astăzi are loc al doilea tur al...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.