X

Biden: Netanyahu ‘face mai mult rău decât bine Israelului’

Biden: Netanyahu ‘face mai mult rău decât bine Israelului’

Preşedintele Joe Biden a declarat, sâmbătă, că premierul israelian Benjamin Netanyahu “face mai mult rău decât bine Israelului” prin modul în care a condus războiul din Gaza şi a făcut, de asemenea, remarci ambigue cu privire la chestiunea unei “linii roşii” care să fie trasată de americani, relatează AFP.

“El are dreptul să apere Israelul, dreptul de a continua să atace Hamas. Dar trebuie să acorde mai multă atenţie vieţilor nevinovate care se pierd ca urmare a acţiunilor sale”, a spus preşedintele american într-un interviu acordat MSNBC, adăugând: “În opinia mea, face mai mult rău decât bine Israelului”, potrivit stiripesurse.ro.

În timpul interviului, Joe Biden a fost întrebat despre existenţa unei “linii roşii” pe care Israelul nu ar trebui să o depăşească în ofensiva sa, iar jurnalistul l-a întrebat în special dacă o ofensivă israeliană masivă la Rafah, în sudul teritoriului palestinian, ar fi una dintre ele.

“Este o linie roşie”, a spus democratul în vârstă de 81 de ani, care a adăugat imediat: “Nu voi abandona niciodată Israelul. Apărarea Israelului rămâne extrem de importantă. Nu există o linie roşie în care să vreau să opresc total livrările de arme”, iar israelienii nu ar mai fi atunci “protejaţi de Cupola de Fier”.

Citește și: Bașcana de la Comrat despre discuțiile referitoare la „arestarea” sa

Ajutorul american este esenţial pentru funcţionarea acestui sistem defensiv, care interceptează rachete şi rachete. Cu toate acestea, Joe Biden a adăugat: “Există linii roşii… Nu este posibil ca alţi 30.000 de palestinieni să moară”.

Preşedintele american a fost de asemenea evaziv cu privire la posibilitatea unei noi vizite în Israel, unde a mers în octombrie, la scurt timp după atacul mortal al Hamas, şi care ar urma să includă un discurs în faţa Parlamentului. “Ar trebui să faceţi asta?”, a întrebat jurnalistul. “Da”, a răspuns Joe Biden, dar fără să spună mai mult şi fără să precizeze dacă a fost invitat.

Joi, după discursul în faţa Congresului, microfoanele au surprins o conversaţie informală în care acesta a spus, în legătură cu necesitatea de a creşte ajutorul umanitar pentru Gaza: “Va trebui să-şi bage asta în cap”. “Vreau să văd o încetare a focului”, a spus Joe Biden, adăugând că vorbeşte despre o încetare a ostilităţilor timp de şase săptămâni ca prim pas.

 

Tags: BidenGazahamasNetanyahu
Externe