Biden pledează pentru o abordare ‘pragmatică’ în faţa Coreii de Nord

Publicat:

Preşedintele american, Joe Biden, a pledat vineri pentru o abordare “pragmatică” în faţa Coreii de Nord, recunoscând în acelaşi timp că negocierile privind denuclearizarea regimului izolat ar fi extrem de delicate, notează AFP, potrivit agerpres.  

“Nu ne facem iluzii cu privire la dificultatea sarcinii, absolut niciuna. Ultimele patru administraţii nu şi-au atins obiectivul. Este un obiectiv incredibil de dificil”, a declarat el într-o conferinţă de presă comună cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in.


Citește și : Certificatul verde digital al UE ar trebui să fie funcţional de la 1 iulie

Anunţând că l-a numit pe experimentatul diplomat Sung Kim ca emisar special, preşedintele democrat nu a exclus posibilitatea de a se întâlni cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, dar a subliniat că va face acest lucru numai cu angajamente clare din partea lui.

El a profitat de ocazie pentru a critica abordarea predecesorului său Donald Trump, care s-a întâlnit de două ori cu “preşedintele Kim” (la Singapore, apoi la Hanoi) fără a obţine rezultate tangibile.

“Nu-i voi oferi recunoaştere internaţională (fără contrapartidă)”, a insistat liderul de la Casa Albă.

Nici obsesia unui “mare acord”, nici “răbdare strategică”: Joe Biden a respins deja abordările celor doi predecesori ai săi direcţi, Donald Trump şi Barack Obama. Dar el nu şi-a dezvăluit jocul vineri şi s-a limitat la formule foarte generale, pledând pentru progrese “pragmatice” cu scopul a reduce tensiunile şi a se apropia de “obiectivul final”: “denuclearizarea Coreii de Nord”.

Preşedintele sud-coreean, care a fost arhitectul medierii dintre Phenian şi Washington în timpul preşedinţiei Trump, speră să folosească ultimul an al mandatului său pentru a ajunge în cele din urmă la o “pace ireversibilă” în peninsulă.

Vineri, el a lăudat “dorinţa de dialog” a Washingtonului. Dar cum să aduci Phenianul înapoi la masa negocierilor? Regimul comunist a denunţat deja diplomaţia “ostilă” şi “amăgitoare” a noii administraţii.

În ciuda faptului că este lovit de multiple sancţiuni internaţionale, Phenianul şi-a dezvoltat rapid capacităţile militare în ultimii ani sub conducerea lui Kim Jong Un, efectuând mai multe teste nucleare şi lansând cu succes rachete balistice.

Citește și : Talibanii au preluat controlul asupra încă unui district strategic din Afganistan

Casa Albă asigură că vrea să se bazeze, printre altele, pe declaraţia comună a summitului de la Singapore din 2018.

Acest scurt document se referea la “denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene”, dar vaga formulare a dat naştere unor interpretări foarte diferite din partea celor două părţi.

Dovadă a importanţei regiunii pentru Washington, Moon Jae-in este al doilea lider primit personal la Casa Albă, după premierul japonez Yoshihide Suga, mai scrie AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.