Biden şi aliaţii din Pacific discută despre războiul din Ucraina, dar fără o condamnare comună a invaziei ruseşti

Publicat:

Un summit virtual între preşedintele american şi liderii nipon, indian şi australian din cadrul alianţei “Quad” a avut loc joi pentru a discuta despre războiul din Ucraina, dar nu a reuşit să ajungă la o condamnare comună a invaziei ruseşti, pe care India s-a abţinut până acum să o denunţe, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Întâlnirea improvizată a fost anunţată de New Delhi cu puţin timp înainte de a avea loc. Casa Albă confirmase că preşedintele Joe Biden se va întâlni cu premierul indian Narendra Modi, cu premierul japonez Fumio Kishida şi cu premierul australian Scott Morrison ”pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi implicaţiile sale pentru (regiunea) Indo-Pacific”.


Citește și : Franţa şi Germania CONFISCĂ iahturile oligarhilor ruşi

Într-un comunicat comun, “Quad” se limitează să menţioneze că liderii “au evocat conflictul în curs de desfăşurare şi criza umanitară din Ucraina”.

Aceştia şi-au reafirmat susţinerea pentru o regiune “Indo-Pacifică liberă şi deschisă, în care suveranitatea şi integritatea teritorială sunt respectate, iar ţările sunt libere de orice presiune militară, economică şi politică” – ceea ce poate fi interpretat ca un nou avertisment împotriva proiectelor Beijingului, în special în Marea Chinei de Sud.

Însă comunicatul comun nu include o condamnare clară a invaziei ruseşti în Ucraina, remarcă AFP.

Potrivit unui comunicat al serviciului de presă al premierului indian Narendra Modi, acesta a făcut apel la ”reluarea dialogului şi a diplomaţiei”, dar a ”subliniat totodată că (alianţa) Quad trebuie să rămână concentrată pe obiectivul său principal de a promova pacea, stabilitatea şi prosperitatea în regiunea Indo-Pacifică”.

India a îndemnat Rusia şi Ucraina să înceteze ostilităţile, dar nu a condamnat invazia.

Miercuri, s-a abţinut din nou de la votul asupra unei rezoluţii a ONU care cerea “ca Rusia să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva Ucrainei”, în ciuda presiunilor puternice din partea SUA de a-şi folosi “influenţa” pe lângă Moscova.

Narendra Modi s-a întâlnit miercuri cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a doua oară de la începerea invaziei în Ucraina săptămâna trecută.

New Delhi şi Moscova au fost apropiate în timpul Războiului Rece, o relaţie care continuă şi în prezent, iar Rusia rămâne cel mai mare furnizor de arme al Indiei.

Citește și : Germania trimite în Ucraina 2.700 de rachete sol-aer

Quad (Quadrilateral Security Dialogue), o alianţă strategică informală între SUA, Australia, Japonia şi India, iniţiată în 2007, a fost reactivată în 2017 pentru a contracara influenţa chineză.

India şi multe ţări din regiune se tem că, din cauza crizei ucrainene, Washingtonul îşi va pierde interesul pentru Asia-Pacific.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Melania Trump apără dreptul la avort în cartea sa de memorii

Melania Trump apără dreptul la avort în cartea sa de memorii Melania Trump apără cu fervoare dreptul la avort în viitoarea carte de memorii: „Am...

Unul dintre cei doi medici acuzaţi de moartea lui Matthew Perry a pledat vinovat

Unul dintre cei doi medici acuzaţi de moartea lui Matthew Perry a pledat vinovat Unul dintre cei doi medici acuzaţi în ancheta privind moartea lui...

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.