Bilanț crunt în Catalonia – Peste 460 de răniţi în confruntările cu poliţia spaniolă, anunţă primarul Barcelonei

Publicat:

Mai mult de 460 de persoane au fost rănite în confruntările violente cu poliţia duminică, în ziua referendumului privind independenţa Cataloniei, a comunicat primarul Barcelonei, Ada Colau, transmite DPA. 

‘Peste 460 de persoane rănite în Catalonia deja. Ca primar al BCN cer încetarea imediată a asalturilor poliţiei împotriva populaţiei lipsite de apărare’, a scris Ada Colau pe Twitter.


Autorităţile secesioniste catalane au acuzat poliţia spaniolă de brutalităţi ‘nejustificate’, după ce poliţişti în echipament de intervenţie au pătruns în forţă în şcoli şi alte clădiri publice desemnate ca secţii de vot, şi au confiscat materiale electorale. Susţinători ai referendumului ocupaseră aceste sedii încercând să le menţină deschise pentru procesul de votare.

Purtătorul de cuvânt al guvernului catalan, Jordi Turull l-a indicat pe şeful executivului spaniol, Mariano Rajoy, drept principalul vinovat pentru aceste agresiuni.

Ministrul de externe în guvernul catalan, Raul Romeva i Rueda, a cerut Uniunii Europene să intervină. ‘Cerem instituţiilor europene să condamne violenţa pe care o suferă cetăţeni europeni’, le-a spus el reporterilor.

La Madrid însă, guvernul şi-a păstrat fermitatea, vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria declarând că poliţia a acţionat ‘cu profesionalism’ şi ‘proporţional’, şi cerându-le catalanilor să renunţe la ‘farsa’ referendumului care ‘nu conduce nicăieri’.

La rândul său, ministrul de interne Juan Ignazio Zoidoa afirmat, la postul La Sexta, că ‘instrumente de control al mulţimilor’ au fost folosite doar într-unul din cele 70 de raiduri ale poliţiei.

Autorităţile catalane au organizat peste 2.300 de secţii pentru cele aproximativ 5,3 milioane de persoane cu drept de vot. Secţiile ar urma să rămână deschise până la ora locală 20.00 (18.00 GMT). Conform unui purtător de cuvânt, 73% dintre centrele de vot sunt operaţionale, în pofida acţiunilor poliţiei.

Înaintea raidurilor de duminică, poliţiile spaniolă şi catalană au confiscat cel puţin 12 milioane de buletine de vot, au arestat 14 oficiali implicaţi în organizarea scrutinului, au închis sute de site-uri legate de referendum şi au preluat controlul asupra centrului unde urma să aibă loc numărătoarea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.