X

Bilanţ negru pe litoralul românesc: 21 de persoane s-au înecat în acest sezon estival

Bilanţ negru pe litoralul românesc: 21 de persoane s-au înecat în acest sezon estival

Douăzeci şi una de persoane s-au înecat în acest sezon estival pe litoral, iar 72 de persoane au fost salvate de la înec. În sezonul trecut, 18 persoane s-au înecat, iar 43 au fost salvate din apă.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au transmis, vineri, bilanţul negru al acestui sezon estival, potrivit stiripesurse.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

72 persoane au fost salvate de la înec, în timp ce 21 persoane au decedat din cauza accidentelor prin submersie, fiind executate 93 de misiuni de căutare-salvare din mediul acvatic.

Cele mai multe intervenţii au avut loc în staţiunea Eforie Sud (253), urmată de staţiunile Eforie Nord (161) , Costineşti (86) şi Vama Veche (69).

Curenţii şi gropile de la ţărm, capcanele de pe litoral

Litoralul românesc ascunde un pericol major. Gropile formate în apropierea țărmului Mării Negre reprezintă o amenințare serioasă, avertizează inginerii de mediu, fiind adevărate capcane pentru cei care îndrăznesc să înoate.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Principalul factor care a dus la formarea acestor gropi îl reprezintă, potrivit specialiștilor,  lărgirea plajelor. „Aceste gropi acționează ca niște diguri, ele modifică radical circulația curenților în zona lor. Se pot crea vârtejuri și alte fenomene neplăcute. Vor fi zeci de ani până când se va ajunge la un profil normal”, a explicat Răzvan Mateescu, expert marin.

Tags: înecinecat
Diverse