X

Bilanţul victimelor inundaţiilor din Turcia a urcat la 38 de morţi

Bilanţul victimelor inundaţiilor care au afectat mai multe oraşe de-a lungul nordului coastei turce de la Marea Neagră a urcat la 38 de morţi, a anunţat vineri Autoritatea pentru gestionarea catastrofelor naturale (AFAD), potrivit DPA, scrie agerpres.  

Precipitaţiile abundente care au căzut timp de mai multe zile i-au forţat pe oameni să se refugieze în cămine studenţeşti şi corturi în localităţile Bartin, Kastamonu şi Sinop.

Citește și : Primele efecte pozitive ale măsurilor lui Biden: A scăzut numărul copiilor care suferă de foame

Coasta Mării Negre din Turcia, unde se înregistrează cel mai ridicat nivel de precipitaţii anual, este predispusă la inundaţii şi alunecări de teren.

Regiunile dens populate şi construcţiile neconsolidate ridicate de-a lungul râurilor au provocat pagube şi pierderi de vieţi omeneşti în trecut.

Pe reţelele de socializare au apărut imagini cu elicoptere care salvează rezidenţi blocaţi pe acoperişul unor clădiri cu mai multe etaje după ce nivelul apei a ajuns la cinci metri în anumite regiuni, distrugând autovehicule, locuinţe şi poduri. Sunt prognozate precipitaţii suplimentare.

Potrivit AFAD, aproape 200 de sate din Kastamonu şi Sinop au rămas fără electricitate.

Peste 5.000 de membri ai echipelor de intervenţie, 19 elicoptere şi peste 500 de vehicule au fost implicate în eforturile de salvare, sprijinite de organizaţii nonguvernamentale şi armată, a adăugat AFAD.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, adresându-se locuitorilor din districtul Bozkurt, din Kastamonu, şi-a luat vineri angajamentul să reconstruiască, într-un an, locuinţele persoanelor sinistrate.

Citește și : BBC denunţă o ‘atingere la libertatea presei’ după expulzarea uneia dintre corespondetele sale în Rusia

Ministrul de Interne, Suleyman Soylu, a spus joi că este vorba despre ”cele mai dezastruoase inundaţii pe care le-am văzut vreodată”.

Dintre cele 38 de decese înregistrate până în acest moment, 32 au fost în Kastamonu, iar 6 în Sinop. În Bartin, o femeie de 85 de ani a fost dată dispărută după ce locuinţa i s-a prăbuşit din cauza inundaţiilor, a relatat agenţia de presă Anadolu.

Tags: AFADBartinKastamonumarea neagraturcia
Categorii: Diaspora