Bill Barr: Revoltele din Portland nu mai au nicio legătură cu moartea lui George Floyd

Publicat:

Ministrul american al justiţiei Bill Barr va răspunde marţi, în cadrul unei audieri în Congres, întrebărilor despre intervenţia agenţilor federali la Portland unde, potrivit lui, “revoltele” nu mai au nicio legătură cu moartea lui George Floyd, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Protestatari violenţi şi anarhişti au deturnat manifestaţii legitime pentru a semăna devastarea şi distrugerea”, urmează el să declare în faţa comisiei juridice a Camerei reprezentanţilor, potrivit unei copii a discursului său publicat în avans.


Citește și : Grecia impune OBLIGATIVITATEA măștii în aproape toate spațiile publice închise

“Ceea ce se petrece în fiecare noapte în jurul tribunalului” din acest mare oraş din Oregon “nu poate fi numit o manifestaţie, ci este din toate punctele de vedere un atac împotriva guvernului SUA”, se mai menţionează în textul dat publicităţii în avans.

Făcând ecoul afirmaţiilor preşedintelui american, el urmează să descrie “o mulţime de protestatari” echipaţi cu “lansatoare de pietre, pistoale cu electroşocuri, ciocane, fierăstraie şi explozibili” care nu încearcă potrivit lui “să-şi lege acţiunile de moartea lui George Floyd sau de apeluri legitime la reforme”.

Moartea afro-americanului George Floyd, asfixiat de un poliţist alb pe 15 mai la Minneapolis, a declanşat pe întreg teritoriul SUA enorme manifestaţii anti-rasiste şi apeluri la reformarea poliţiei. Mobilizarea a scăzut considerabil, dar unele bule de protest au persistat, în special la Portland, un oraş din nord-vestul SUA cu orientări de stânga.

Desfăşurarea în iulie a unor agenţi federali care, îmbrăcaţi în ţinută paramilitară şi fără semne vizibile de identificare, au efectuat zeci de arestări, a înăsprit protestele şi în fiecare noapte au avut loc ciocniri între poliţişti şi protestatari.

Aleşii locali democraţi îl acuză pe Donald Trump că a turnat gaz peste foc şi au afirmat că regretă intervenţia agenţilor federali. Preşedintele, care mizează pe discursul său ferm pentru a obţine un al doilea mandat pe 3 noiembrie, le reproşează la rândul lui că sunt “stângişti radicali”.

Citește și : Ani grei de închisoare pentru fostul premier malaezian

Departe de o repliere, la Portland urmează să fie desfăşuraţi şi 100 de agenţi federali din unitatea şerifilor, potrivit unui purtător de cuvânt.

În cadrul audierii, Bill Barr urmează să apere şi poliţia care, în opinia lui, a fost “diabolizată” de manifestanţi, şi să denunţe “falsul scandal Russiagate”, referire la tentaculara investigaţie asupra posibilelor legături între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald Trump în 2016, care a ”otrăvit” prima parte a mandatului miliardarului republican.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă Sindicaliștii consideră...

Judecătoarea Ecaterina Buzu va fi evaluată a treia oară de Comisia Pre-Vetting, după ce CSJ i-a admis contestația

Judecătoarea Ecaterina Buzu va fi evaluată a treia oară de Comisia Pre-Vetting, după ce CSJ i-a admis contestația Judecătoarea Ecaterina Buzu, candidată la funcția de...

Natalia Trofim, noul membru al Curții de Conturi

Natalia Trofim, noul membru al Curții de Conturi Parlamentul a numit un nou membru al Curții de Conturi. Deputații au aprobat numirea Nataliei Trofim în...

Parlamentul a ratificat Acordul dintre Guvernul R.Moldova și Guvernul R.Lituania privind cooperarea tehnică și financiară

Parlamentul a ratificat Acordul dintre Guvernul R.Moldova și Guvernul R.Lituania privind cooperarea tehnică și financiară Parlamentul a ratificat Acordul  dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.