Biroul Naţional Anticorupţie din Ucraina are un şef nou, cu mandat de şapte ani

Publicat:

Semen Krivonos, fost şef al Inspectoratului de Stat pentru Arhitectură şi Planificare din Ucraina, a fost numit luni la conducerea Biroului Naţional Anticorupţie (NABU), cu un mandat de şapte ani, informează Reuters, potrivit agerpres.

Guvernul de la Kiev s-a întrunit într-o şedinţă extraordinară pentru confirmarea numirii. Premierul Denis Şmîhal a declarat că echipa sa este fidelă “principiului toleranţei zero faţă de corupţie” şi susţine instituţiile anticorupţie.


Citește și : Biden: Trebuie să cunoaştem istoria americană, ‘binele, dar şi răul’

Krivonos a fost unul din cei trei candidaţi rămaşi în cursa pentru funcţia respectivă şi a fost susţinut de guvern. Competiţia a fost supravegheată de o comisie de experţi ucraineni şi străini şi a cuprins şi interviuri detaliate, transmise online în direct.

Centrul pentru Acţiune Anticorupţie (AntAC), organizaţie neguvernamentală din Kiev care monitorizează corupţia şi oferă consultanţă privind reformele, a afirmat că finaliştii au fost “figuri de compromis” şi că baza de selecţie nu a fost suficient de largă. Organizaţia a exprimat rezerve faţă de lipsa de experienţă a noului şef al NABU şi a menţionat presupusele legături ale acestuia cu administraţia prezidenţială ucraineană, arătând într-un comunicat că “pentru noi, cei de la AntAC, acesta este un motiv de a continua să monitorizăm îndeaproape activitatea NABU. Suntem încrezători că noul director ştie perfect asta”.

Krivonos a afirmat că nu va fi influenţat politic în niciun fel.

NABU este una din instituţiile înfiinţate în ultimii ani pentru combaterea corupţiei, demers considerat prioritar de Uniunea Europeană, în contextul candidaturii Ucrainei. Şmîhal a afirmat că noul director al NABU întruneşte criteriile stabilite în cele mai recente recomandări ale Comisiei Europene pentru continuarea negocierilor de aderare.

Ucraina a devenit oficial candidată la UE în iunie anul trecut, la patru luni de la începutul invaziei ruse. Uniunea a salutat “momentul istoric”, dar Moscova a avertizat că vor exista consecinţe negative.

Corupţia este larg răspândită în Ucraina, arată Reuters. Instituţiile statului au fost erodate după ce au ajuns sub controlul unor personaje cu legături puternice, în anii care au urmat destrămării Uniunii Sovietice. Agenţia apreciază că Krivonos va ajunge imediat în centrul atenţiei în noua funcţie, având în vedere angajamentul public al Ucrainei de a eradica fenomenul.

NABU deschide anchete pornind de la suspiciunile de corupţie şi – alături de Parchetul Special Anticorupţie – înaintează dosarele Înaltei Curţi Anticorupţie a Ucrainei, în vederea inculpării. Agenţia a informat că s-a ocupat de 149 de notificări oficiale privind astfel de suspiciuni în a doua jumătate a anului trecut, mai multe decât totalul din anii 2020 sau 2021.

Citește și : Taiwanul avertizează cu privire la ‘intrarea bruscă’ a armatei chineze în apropierea insulei

În ultimele luni, autorităţile ucrainene şi-au intensificat eforturile împotriva corupţiei; anchetele s-au accelerat, iar mai mulţi oficiali implicaţi în scandaluri au fost demişi. Preşedintele Volodimir Zelenski a susţinut public această campanie considerată de experţi şi oficialităţi vitală pentru asigurarea ajutoarelor internaţionale de care are nevoie Ucraina.

În Indexul Percepţiei privind Corupţia stabilit de organizaţia neguvernamentală pentru democraţie Transparency International, Ucraina se află pe locul 116 din 180 de ţări.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.