X

Biroul Politici de Reintegrare: Se recepționează noi semnale despre degradarea considerabilă a stării de sănătate a lui Victor Pleșcanov

Biroul Politici de Reintegrare a venit cu o reacție privind starea de sănătate a cetățeanului Republicii Moldova Victor Pleșcanov, condamnat în regiunea transnistreană pentru arborarea drapelului Ucrainei și condamnarea invaziei ruse în Ucraina.

Potrivit instituției, se recepționează noi semnale despre degradarea considerabilă a stării de sănătate a moldoveanului.

Citeşte şi: Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală pornită pe numele deputatului Nesterovschi

De asemenea, acesta este încarcerat de aproximativ un an și jumătate de către exponenții structurilor neconstituționale pentru faptul că și-a exprimat public viziunea negativă față de declanșarea războiului din Ucraina.

Victor Pleșcanov este supus condițiilor inumane de detenție care i-au provocat deteriorarea sănătății.

Totodată, Biroul politicii de reintegrare anunță că el nu a fost informat suficient de explicit despre situația sa medicală, iar spitalizarea acestuia într-o unitate sanitară din regiunea transnistreană a fost realizată forțat.

„Acțiunile rău intenționate ale exponenților de la Tiraspol pun în pericol viața și sănătatea lui Victor Pleșcanov”, a transmis Biroul.

Astfel, Biroul în mod repetat a cerut reprezentantului politic de la Tiraspol eliberarea neîntârziată și restabilirea în drepturi a deținutului ilegal, inclusiv prin oferirea posibilității de a beneficia de o opinie medicală alternativă și de tratament adecvat.

Citeşte şi: România, principala destinație a mărfurilor moldovenești

Mediatorii și observatorii procesului de negocieri, partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, inclusiv Misiunea OSCE în Moldova și Comitetul Internațional al Crucii Roșii, au fost sesizați pentru a influența Tiraspolul să-l pună în libertate pe Victor Pleșcanov, dar și pentru a interveni operativ cu sprijinul necesar în  vederea asigurării accesului medicilor calificați independenți pentru evaluarea stării de sănătate a persoanei vizate și acordării asistenței medicale corespunzătoare.

Biroul va monitoriza în continuare cazul cetățeanului Victor Pleșcanov,  urmând a fi menținută în acest sens conlucrarea cu autoritățile de resort ale statului, asociațiile obștești, misiunile diplomatice și organizațiile internaționale care gestionează componenta drepturilor omului în Republica Moldova.

Tags: razboisănătateTiraspolucrainaVictor Pleșcanov
Categorii: PoliticăȘtirile zilei