X

Biserica anglicană şi-a prezentat scuze pentru maniera în care a gestionat acuzaţiile de pedofilie vizând un preot

Biserica anglicană şi-a prezentat scuze pentru maniera în care a gestionat acuzaţiile de pedofilie vizând un preot

Biserica anglicană şi-a prezentat scuze pentru maniera în care a gestionat cazul unui preot din nord-vestul Angliei, bănuit că ar fi reprezentat un risc pentru copii şi căruia i s-a oferit o sumă mare de bani pentru a renunţa la preoţie, informează AFP.

Acuzată deja de inacţiune în problema pedofiliei din sânul clerului, Biserica Angliei a trebui să promită din nou consolidarea procedurilor în astfel de cazuri după ce a fost reclamată în cadrul unei investigaţii realizate de BBC, potrivit stiripesurse.

Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

Potrivit BBC, Andrew Hindley a rămas preot la Blackburn în perioada 1991-2021 în ciuda unor acuzaţii repetate privind comportamentul său, binecunoscut în cadrul instituţiei.

Preotul a primit, potrivit BBC, o ofertă de 240.000 de lire sterline (circa 280.000 de euro) în 2022 pentru a părăsi sistemul. Suma exactă care i-a fost virată nu este cunoscută din motive de confidenţialitate.

”Suntem sincer dezamăgiţi că supravieţuitorii nu au primit susţinerea necesară din partea bisericii”, au reacţionat, într-un comunicat, doi înalţi prelaţi, arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, şi arhiepiscopul de York, Steven Cottrell.

”Suntem absolut convinşi că nu există loc în rândul clerului pentru cei care reprezintă un risc pentru alţii”, au adăugat ei.

Biserica a confirmat că o sumă a fost virată pentru a încheia o acţiune lansată în justiţie de preot după ce instituţia l-a forţat să iasă la pensie în 2021.

Biserica a subliniat ”complexitatea” cazului fostului preot, care se consideră nevinovat şi care spune că este, potrivit BBC, victima homofobiei şi a răzbunărilor personale.

Potrivit BBC, Andrew Hindley a fost vizat de cinci anchete ale poliţiei în perioada 1991-2018, dintre care două pentru agresiuni sexuale asupra minorilor, dar niciuna nu a dus la punerea sub acuzare.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

Mai multe evaluări realizate în anii 2000 au pus în evidenţă existenţa unor riscuri, iar în mai multe reprize, preotului i-au fost impuse mai multe restricţii în desfăşurarea activităţii, însă respectarea lor nu a fost ”verificată”.

Biserica anglicană a asigurat ”că va continua să depună eforturi pentru a-şi îmbunătăţi procedurile”, demers demarat după un raport independent ce denunţa, în 2020, existenţa unei ”culturi” în sânul instituţiei, care permite autorilor agresiunilor sexuale asupra minorilor să se ”ascundă” şi să fie ”mai susţinuţi decât victimele”.

Tags: biserica anglicanapedofiliepreot
Diverse