Biserica catolică australiană s-a săturat să mai tolereze abuzurile preoților pedofili

Publicat:

Şefii bisericii catolice australiene s-au angajat vineri să nu mai tolereze niciodată abuzurile pedofile, dar au respins o cerere de ridicare a secretului confesiunii pentru a permite preoţilor să denunţe astfel de abuzuri, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Biserica a reacţionat la raportul final al comisiei de anchetă regale, care a lucrat timp de cinci ani asupra răspunsurilor instituţionale la actele de pedofilie.


Citește și: Jihadiștii ‘de valoare’ se vor bucura de facilitățile oferite de americani la Guantanamo

“Mulţi episcopi nu au ascultat, nu au crezut şi nu au acţionat”, a declarat arhiepiscopul Mark Coleridge, preşedintele Conferinţei episcopilor catolici australieni.

“Aceste eşecuri au permis anumitor făptaşi să comită din nou şi din nou crimele, cu consecinţe tragice şi uneori fatale. Episcopii şi liderii ordinelor religioase se angajează astăzi: Niciodată”, a adăugat el.

După un deceniu de presiuni, guvernul australian a lansat comisia de anchetă în 2012.

Aceasta şi-a făcut publice constatările în decembrie anul trecut, după ce fusese contactată de peste 15.000 de persoane declarând că au fost victime ale abuzurilor pedofile implicând Biserica, orfelinate, cluburi sportive, şcoli sau organizaţii de tineret.

Mai mult de 4.000 de instituţii au fost implicate în această afacere – dintre care multe entităţi catolice – potrivit mărturisirilor făcute în timpul unor audieri publice sau cu uşile închise.

Printre recomandările comisiei s-a numărat ideea ca preoţii să nu mai păstreze secretul confesiunii, pentru a denunţa abuzurile pedofile care le-ar fi dezvăluite în acest context.

Dar acest lucru ar afecta libertatea religioasă, iar secretul confesional “nu este negociabil”, a declarat arhiepiscopul Coleridge.

“Nu pentru că noi ne considerăm mai presus de lege sau pentru că nu considerăm siguranţa copiilor extrem de importantă”. “Dar nu acceptăm ideea că securitatea şi secretul mărturisirii se exclud reciproc. Nu credem că eliminarea secretului ar întări siguranţa copiilor”, a adăugat el.

În raportul său, comisia regală a constatat că Australia “a eşuat serios în datoriile sale” faţă de copiii ei timp de zeci de ani.

Comisia susţine că şapte la sută dintre clericii catolici australieni au fost acuzaţi de abuzuri sexuale asupra copiilor între 1950 şi 2010 fără ca suspiciunile să conducă la investigaţii. Copiii care denunţau astfel de abuzuri erau ignoraţi şi în cel mai rău caz, pedepsiţi.

Citește și: Merkel îl susține pe Manfred Weber la șefia Comisiei Europene

În unele dioceze, proporţia preoţilor suspectaţi de pedofilie s-a ridicat la 15%. În cadrul Ordinului Fraţilor Ospitalieri Sfântul Ioan al lui Dumnezeu era cel mai rău – 40% dintre membrii săi au fost implicaţi.

Mark Coleridge a recunoscut că Biserica a comis “eşecuri colosale” în Australia, dar şi în întreaga lume.

“Ştim că numai acţiunile, nu cuvintele, pot restabili încrederea. Şi atât timp cât încrederea nu a fost restabilită, toate scuzele din lume nu pot decât să nu-şi atingă ţinta”.

“Vom răspunde cu promptitudine acuzaţiilor împotriva membrilor Bisericii. Vom îmbunătăţi structurile noastre de guvernare, vom fi mai transparenţi şi vom asculta”, a declarat el.

Sora Monica Cavanagh, preşedinta Catholic Religios Australia, a subliniat că Biserica australiană a acceptat 98% dintre recomandările comisiei, a cărei anchetă a reprezentat un “moment important şi necesar” pentru ţară.

“Procesul de reformare a practicilor bisericeşti pentru a asigura securitatea completă este deja angajat”, a subliniat ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: ‘Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului’

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: 'Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului' Judecătoarea...

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

Cât a costat Forumul Național ‘Cahul4Culture’

Cât a costat Forumul Național 'Cahul4Culture' În perioada 1-3 iulie, în municipiul Cahul a fost organizat Forumul Național „Cahul4Culture” pe tema „Rolul politicilor culturale în...

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării În cadrul vizitei sale în municipiul Ceadîr-Lunga, prim...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.