Biserica Poloneză va crea un grup independent de anchetă a cazurilor de pedofilie

Publicat:

Episcopii polonezi au anunţat marţi crearea în viitorul apropiat a unui prim “grup independent de anchetă” în cazurile de pedofilie în rândul clerului, după dezvăluirile conform cărora Ioan Paul al II-lea a acoperit preoţii pedofili înainte de a fi ales papă, informează AFP, potrivit agerpres.

Un reportaj difuzat pe postul TVN şi o carte scrisă de jurnalistul olandez Ekke Overbeek au susţinut săptămâna trecută că viitorul papă polonez a acoperit cazuri de pedofilie pe când era episcop de Cracovia, stârnind o dezbatere aprinsă între naţionaliştii aflaţi la guvernare şi Biserică pe de o parte, şi liberalii şi stânga pe de altă parte.


Citeşte şi: Administraţia de la Moscova susţine că nu a existat nicio coliziune cu drona americană – Black News

“Episcopii au decis să convoace un grup de experţi independenţi pentru a investiga abuzurile sexuale asupra minorilor de către anumiţi membri ai clerului din Polonia”, a declarat arhiepiscopul Wojciech Polak după o conferinţă episcopală.”Ne-am maturizat”, a spus el, subliniind că episcopii încearcă să “examineze această problemă într-un mod cuprinzător”. Nu este vorba doar de Papa Ioan Paul al II-lea, pe care “poate îl priveşte cel mai puţin, pentru că aceste cazuri sunt examinate în mod sistematic”, a adăugat arhiepiscopul.

Până acum, Biserica Poloneză nu a creat niciodată un grup independent de investigaţii, în timp ce mass-media şi uneori chiar şi justiţia s-au plâns de refuzul accesului la arhivele sale.

În comunicatul de marţi, episcopii au denunţat “încercările întreprinse la o scară fără precedent de a discredita persoana şi opera Sfântului Ioan Paul al II-lea”.

Camera inferioară a parlamentului polonez, controlată de naţionaliştii populişti la putere, a adoptat săptămâna trecută o rezoluţie în care “condamnă cu fermitate campania ruşinoasă din mass-media… al cărei obiect este Marele Papă – Sfântul Ioan Paul al II-lea, cel mai eminent polonez din istorie”.

Citeşte şi: Un avion militar rus a intrat în coliziune cu o dronă militară americană deasupra Mării Negre – Black News

Ministerul polonez de Externe l-a invitat joi pe ambasadorul american la o discuţie dedicată, potrivit presei poloneze, canalului de televiziune TVN, ce aparţine grupului american Discovery care a difuzat duminică un reportaj incriminator despre fostul suveran pontif.

Cele două investigaţii jurnalistice citează documente şi mărturii directe referitoare la cazuri de pedofilie ale preoţilor, despre care ar fi avut cunoştinţă viitorul Papă Ioan Paul al II-lea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ambasadorul Rusiei la ONU îl contrazice pe Trump: Războiul din Ucraina nu se poate încheia într-o singură zi

Ambasadorul Rusiei la ONU îl contrazice pe Trump: Războiul din Ucraina nu se poate încheia într-o singură zi Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a...

Rusia revendică distrugerea unor avioane de luptă Su-27 la baza de la Mirogorod în Ucraina

Rusia revendică distrugerea unor avioane de luptă Su-27 la baza de la Mirogorod în Ucraina Rusia a afirmat marţi că a distrus cinci avioane...

Orban îi sugerează lui Zelenski să accepte o încetare a focului; preşedintele ucrainean insistă asupra unei ‘păci juste’

Orban îi sugerează lui Zelenski să accepte o încetare a focului; preşedintele ucrainean insistă asupra unei 'păci juste' Premierul ungar Viktor Orban, care a efectuat...

Comisia Europeană ‘avertizează’ România: somație pentru București

Comisia Europeană 'avertizează' România: somație pentru București Comisia Europeană va cere statelor membre luna aceasta să își trimită urgent planurile pe termen lung de climă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.