Biserica Rusă cere Turciei să dea dovadă de ‘prudenţă’ în cazul fostei bazilici Hagia Sophia din Istanbul

Publicat:

Biserica Ortodoxă Rusă a cerut luni autorităţilor turce să dea dovadă de “prudenţă”, declarându-se “îngrijorată” de dorinţa afişată de preşedintele Recep Tayyip Erdogan de a reconverti fosta bazilică Hagia Sophia din Istanbul într-o moschee, informează AFP, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, patriarhul rus Kirill s-a declarat “profund preocupat” de o posibilă schimbare de statut a “unuia dintre cele mai mari monumente ale culturii creştine”, “deosebit de drag Bisericii Ruse”, moştenitoarea tradiţiilor bizantine.


Citește și : China anunţă opt noi cazuri de coronavirus depistate în ultimele 24 de ore

“Orice încercare de a umili sau de a călca în picioare moştenirea spirituală milenară a bisericii din Constantinopol este percepută de către poporul rus – în trecut ca şi azi – cu amărăciune şi indignare”, a avertizat patriarhul Moscovei.

“O ameninţare pentru Hagia Sophia este o ameninţare la adresa întregii civilizaţii creştine şi, prin urmare, la adresa spiritualităţii şi istoriei noastre”, a adăugat el, solicitând guvernului turc să dea dovadă de “prudenţă”.

Cea mai înaltă instanţă administrativă din Turcia a analizat joi o cerere de transformare a fostei bazilici Hagia Sophia într-o moschee, măsură pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan o solicită cu riscul creării de tensiuni cu mai multe ţări.

Citește și : Yuriko Koike, realeasă guvernator la Tokyo

Instanţa trebuie să-şi anunţe decizia în termen de 15 zile.

Operă arhitectonică majoră, construită în secolul al VI-lea de bizantini, Hagia Sophia este inclusă în Patrimoniu Mondial UNESCO, fiind totodată una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul. Convertită în moschee după căderea Constantinopolului în 1453, Hagia Sophia a fost transformată în muzeu în 1935 de liderul tinerei Republici Turce, Mustafa Kemal, nerăbdător să “o ofere umanităţii”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.