X

Biserica Spaniei a transmis că declaraţia de independenţă de pe 27 octombrie a Cataloniei a fost ‘un fapt grav şi perturbant’

Biserica Spaniei a transmis luni că declaraţia de independenţă de pe 27 octombrie a Cataloniei a fost ‘un fapt grav şi perturbant’ şi le-a cerut episcopilor şi preoţilor săi, mai ales celor catalani, să renunţe la militantismul politic, transmite agerpres .

Un purtător de cuvânt al Conferinţei Episcopale Spaniole (CEE) a prezentat luni mesajul transmis de preşedintele CEE, Ricardo Blazquez Pérez, cu ocazia adunării plenare a cardinalilor şi episcopilor, desfăşurată săptămâna trecută.

‘Cu privire la situaţia din Catalonia, cardinalul preşedinte (al CEE) a afirmat – îl citez – că declaraţia de ruptură este un fapt grav şi perturbant pentru viaţa noastră comună, trecând dincolo de divergenţele între formaţiuni politice’, a comunicat purtătorul său de cuvânt, José Maria Gil Tamayo.

‘Susţinem restabilirea ordinii constituţionale’, a adăugat el, la o lună după punerea sub tutelă a Cataloniei de către guvernul central de la Madrid, condus de conservatorul Mariano Rajoy.

Citește și : Premierul turc Binali Yildirim : Uniunea Europeană este ‘complet confuză’ de când Marea Britanie a votat pentru Brexit

Purtătorul de cuvânt al CEE a insistat pe ideea că episcopii şi preoţii ar trebui să favorizeze ‘coexistenţa paşnică’, ‘renunţând la acţiunile politice concrete care le-ar putea diminua misiunea ce constă în a fi păstori pentru toţi’.

Totodată, Biserica face apel la ‘un efort al tuturor pentru a favoriza coeziunea socială, în viaţa publică, familială şi eclezială’ în perspectiva alegerilor regionale convocate pentru 21 decembrie în Catalonia, insistând pe necesitatea unei ‘reconcilieri’.

În ultimii ani, abatele Josep Maria Soler, părintele superior al abaţiei Montserrat, s-a pronunţat de mai multe ori în favoarea dreptului la autodeterminare al regiunii. Abaţia benedictină, care s-a dezvoltat în Evul Mediu pe vârful unui munte în apropiere de Barcelona, rămâne centrul spiritual al Cataloniei şi un bastion al identităţii catalane.

Mai mult de 400 de preoţi şi diaconi catalani au semnat un manifest în favoarea organizării referendumului de independenţă de la 1 octombrie, interzis de justiţia de la Madrid, chemând la ‘ascultarea aspiraţiilor legitime ale poporului catalan’. Potrivit presei spaniole, guvernul spaniol, condus de Mariano Rajoy, a cerut acest manifest Vaticanului.

Tags: Biserica SpanieicataloniaDeclaraţia de Independenţămadrid
Categorii: Diaspora