X

BJP o nominalizează drept candidată la preşedinţie în India pe reprezentanta unei comunităţi tribale

Partidul Bhratiya Janata (BJP) al premierului indian Narendra Modi a nominalizat-o drept candidată la preşedinţia ţării pe Droupadi Murmu, în vârstă de 64 de ani, reprezentantă a unei comunităţi tribale, au anunţat miercuri oficialităţi citate de Reuters, potrivit agerpres.

Murmu a deţinut deja funcţii de conducere în statul Odisha din estul Indiei şi va fi aproape sigur aleasă ca şefă a statului, deoarece BJP dispune de majoritatea parlamentară şi va obţine probabil şi sprijinul altor partide, arată unii analişti politici.

Vezi şi: CUTREMUR puternic în Afganistan (VIDEO)! Sute de oameni au murit! – Black News

Preşedintele Indiei are atribuţii în bună măsură simbolice şi este desemnat de parlamentari, iar puterea executivă este exercitată de prim-ministru şi de guvern. Rolul de şef al statului capătă importanţă în special în timpul crizelor politice, cum ar fi cele provocate de alegeri generale neconcludente; în astfel de situaţii, preşedintele este cel care decide ce partid are cele mai mari şanse de a forma un guvern.

Murmu, provenită dintr-o familie din tribul Santhal, a lucrat în învăţământ şi s-a implicat activ în problemele tribale. Ulterior, ea a intrat în politica clasică şi a ajuns deputată şi guvernatoare în statul Jharkhand. Ea “şi-a dedicat viaţa slujirii societăţii şi drepturilor celor săraci, înjosiţi şi marginalizaţi”, a arătat Modi într-un mesaj difuzat pe Twitter marţi seara, după anunţarea candidaturii la preşedinţie.

“Sunt încrezător că va fi o mare preşedintă a naţiunii noastre”, a afirmat premierul.

Dacă va fi aleasă, Murmu va fi a doua femeie care ajunge în cea mai înaltă funcţie în statul indian, care nu a mai revenit până acum niciunui reprezentant al unui trib.

Citeşte şi: 15 morţi şi 16 răniţi într-un atac rus în regiunea Harkiv – Black News

Formaţiunile de opoziţie au anunţat că îl susţin pentru preşedinţie pe Yashwant Sinha, fost ministru de finanţe din partea BJP care ulterior s-a întors împotriva partidului.

Scrutinul prezidenţial din India este programat în iulie.

Tags: alegeriDroupadi MurmuIndiaJharkhandNarendra ModiOdishaPartidul Bhratiya Janata (BJP)tribul SanthalYashwant Sinha
Categorii: Știrile zilei