Blinken acuză Moscova că a strămutat cu forţa 1,6 milioane de ucraineni în Rusia

Publicat:

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a acuzat miercuri Moscova că a strămutat cu forţa 1,6 milioane de ucraineni în Rusia, denunţând o operaţiune deliberată pentru depopularea unei părţi a Ucrainei, relatează AFP, potrivit agerpres.

În preziua unei conferinţe de la Haga privind acuzaţiile de crime de război în Ucraina, secretarul de stat american a afirmat că Rusia realizează o operaţiune de “filtrare”, relocând pe teritoriul rus ucraineni care trăiesc în estul şi în sudul ţării, zone controlate de armata rusă sau de separatiştii proruşi.


Citește și : Incendii de pădure în jurul oraşului Bordeaux (VIDEO); vremea caniculară continuă

“Acest transfer şi această strămutare ilegală de persoane protejate este o încălcare gravă a celei de a 4-a Convenţii de la Geneva privind protecţia civililor şi este o crimă de război”, a precizat el într-un comunicat.

Blinken a evocat estimări provenind din diferite surse, între care guvernul rus însuşi, făcând referire la între 900.000 şi 1,6 milioane de cetăţeni ucraineni strămutaţi în Rusia, inclusiv în zone izolate din est.

Printre ei se află 260.000 de copii, dintre care unii au fost separaţi de părinţi şi plasaţi în orfelinate pentru a fi adoptaţi, a adăugat el.

Aceste programe de filtrare par să fi fost planificate de mult timp şi operaţiuni similare au avut loc în alte conflicte, inclusiv în Cecenia, potrivit lui.

Citește și : SUA anunţă finanţări de 600 milioane de dolari pentru regiunea Pacificului

“Operaţiunile de ‘filtrare’ ale preşedintelui Putin constau în separarea familiilor, confiscarea paşapoartelor ucrainene, emiterea de paşapoarte ruseşti pentru a încerca să schimbe demografia anumitor părţi ale Ucrainei”, a denunţat Blinken, estimând că este “imperativ” ca Moscova să dea socoteală.

“De aceea susţinem eforturile autorităţilor ucrainene şi internaţionale pentru a aduna, documenta şi prezerva probele atrocităţilor”, a spus el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Recomandări MAE România pentru trecerea frontierelor bulgare. Plata taxei de pod, vignetă, starea drumurilor

Recomandări MAE România pentru trecerea frontierelor bulgare. Plata taxei de pod, vignetă, starea drumurilor Este sezonul vacanțelor, iar de multe ori drumul nostru către relaxare...

VIDEO – Cum încearcă propaganda rusă să convingă că atacul de la spitalul de copii ‘Okhmatdyt’ din Kiev este FALS

VIDEO - Cum încearcă propaganda rusă să convingă că atacul de la spitalul de copii 'Okhmatdyt' din Kiev este FALS Pe canalele rusești de Telegram...

Cazul medicului stomatolog din R. Moldova omorât la Brăila // Suspectul, reținut. Bărbatul avea mai multe antecedente penale

Cazul medicului stomatolog din R. Moldova omorât la Brăila // Suspectul, reținut. Bărbatul avea mai multe antecedente penale Bărbatul care ar fi ucis medicul stomatolog...

Blinken: SUA sunt obligate să sprijine Ucraina cel puțin 10 ani

Blinken: SUA sunt obligate să sprijine Ucraina cel puțin 10 ani Indiferent cine va fi ales în SUA ca viitor președinte, țara va fi obligată...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.