Blinken: Aecizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la acordul New Start este ‘foarte dezamăgitoare şi iresponsabilă’

Publicat:

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a declarat marţi, la Atena, că decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la acordul de dezarmare nucleară New Start este “foarte dezamăgitoare şi iresponsabilă”, relatează CNN, scrie news.ro . 

Administraţia Biden rămâne dispusă să vorbească cu Rusia despre tratatul privind armele nucleare “în orice moment, indiferent de orice altceva se întâmplă în lume”, a adăugat Antony Blinken.


Citește și :  Putin: Rusia dorea pacea în Ucraina, dar Occidentul avea alte idei!

“Vom urmări cu atenţie pentru a vedea ce face de fapt Rusia”, a mai spus el, precizând că SUA se vor asigura că “adoptă o postură adecvată” pentru securitatea SUA şi a aliaţilor.

“Cred că este important să continuăm să acţionăm în mod responsabil în acest domeniu. Este, de asemenea, un lucru pe care restul lumii îl aşteaptă de la noi”, a punctat Blinken.

Vladimir Putin a anunţat marţi că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul cu Statele Unite de reducere a armelor nucleare New START, acuzând Occidentul că este direct interesat în a-i lovi bazele aeriene strategice.

“În acest sens, mă văd nevoit să anunţ astăzi că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”, a declarat Putin spre finalul unui important discurs susţinut în faţa parlamentului, după aproape un an de la începerea războiului din Ucraina.

Putin a subliniat că Rusia nu se retrage din tratat, ci îşi suspendă participarea, dar este clar că nu se mai poate aplica ultimul instrument rămas pentru controlului armelor între Statele Unite şi Rusia. Cele două ţari deţin împreună aproape 90% din focoasele nucleare din lume – suficient pentru a distruge planeta de mai multe ori.

Citește și : Reacţia Casei Albe la discursul lui Putin: ‘ABSURD şi antioccidental!’

Tratatul New START încheiat de Rusia cu Statele Unite limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părţi şi prevede, între altele, inspecţii reciproce.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.