X

Blinken cere Senatului american să-i confirme pe ambasadorii propuşi de Biden

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a pledat marţi pe lângă Senatul american să accelereze procedurile de confirmare a candidaţilor nominalizaţi de preşedintele Joe Biden pentru posturi de ambasadori, şeful diplomaţiei explicând că întârzierile pun piedici eforturilor de a reacţiona la provocările de politică externă, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Joe Biden a promis să restabilească leadership-ul american în lume prin diplomaţie, după patru ani de abordare unilateralistă îmbrăţişată de predecesorul său Donald Trump, iar confirmarea de către Senat a ambasadorilor propuşi de el este crucială în atingerea acestui obiectiv.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Indonezia (VIDEO) – Black News

‘Aceasta este o uriaşă problemă’, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă la Jakarta, prima etapă a unui turneu asiatic care va mai cuprinde Malaezia şi Thailanda.

‘În interesul securităţii noastre naţionale, Senatul trebuie să acţioneze’, a subliniat el.

Potrivit lui Blinken, până săptămâna trecută, doar 16% dintre ambasadorii propuşi de administraţia Biden erau confirmaţi, comparativ cu niveluri de 70-90% atinse în acelaşi punct al precedentelor trei administraţii.

‘Practic, în orice provocare cu care ne confruntăm, inclusiv când ne ocupăm de Rusia, de China, de factori non-statali, suntem împiedicaţi de faptul că nu avem echipa completă de securitate naţională şi politică externă pe teren’, a arătat el.

Secretarul de stat a mai spus că a discutat despre această problemă luni seară cu liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer.

Senatorul republican Ted Cruz a suspendat confirmarea ambasadorilor propuşi de Biden pentru că vrea ca preşedintele să impună sancţiuni care să stopeze intrarea în funcţiune a gazoductului Nord Stream 2.

Citeşte şi: LISTA ROŞIE va fi eliminată după doar două săptămâni – Black News

Cruz este în poziţie de putere fiind singurul care se opune unei proceduri accelerate de confirmare ce necesită acordul tuturor celor 100 de senatori pentru nominalizările necontroversate.

În noiembrie, un alt senator republican, Marco Rubio, a lăsat în suspensie confirmarea lui Nicholas Burns, propus ambasador la Beijing de către administraţia Biden.

Tags: Antony BlinkenChuck SchumerJoe BidenMarco RubioNicholas BurnsNord Stream 2senatSUATed Cruz
Categorii: Știrile zilei