Blinken discută cu omologul său turc la Londra despre summitul NATO

Publicat:

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken l-a întâlnit pe noul ministru turc de externe Hakan Fidan miercuri pentru discuţii urmând să se concentreze asupra summitului NATO de luna viitoare, unde Suedia speră să se alăture alianţei de apărare occidentale, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

Turcia s-a opus cererii Suediei de a adera la NATO, citând preocupări de securitate, dar membrii blocului nord-atlantic şi-au exprimat speranţa că va deveni membru la timp pentru summitul de la mijlocul lunii iulie la Vilnius.


Citește și :  Elon Musk analizează efectuarea unor investiţii semnificative în India

“Vom vorbi despre viitorul summit NATO, inclusiv procesul de aderare a Suediei”, a declarat Blinken reporterilor, stând vizavi de Fidan când s-au întâlnit pe marginea unei conferinţe la Londra. Cooperarea în domeniul apărării şi chestiuni legate de colaborarea energetică şi economică ar fi de asemenea pe agendă, a adăugat Blinken.

Luna trecută, Blinken a cerut Turciei să finalizeze imediat aderarea Suediei la blocul nord-atlantic. Suedia şi Finlanda au decis ambele anul trecut să pună capăt deceniilor de nealiniere militară şi au cerut să se alăture NATO în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Finlanda a aderat la NATO în aprilie, dar Turcia continuă să blocheze aderarea Suediei. Săptămâna trecută, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a spus să nu se aştepte la undă verde din partea Ankarei la summit dacă nu sunt împiedicate protestele anti-Turcia la Stockholm.

Turcia spune că Suedia găzduieşte membri ai unor grupuri militante pe care îi consideră terorişti. Suedia a introdus recent o nouă lege pentru a îngreuna finanţarea sau sprijinirea grupărilor teroriste.

Ministrul suedez de externe Tobias Billstrom a declarat miercuri că parlamentul Turciei ar trebui să înceapă să ratifice cererea Suediei pentru că Stockholmul şi-a îndeplinit acum obligaţiile în baza unui acord cu Ankara.

Blinken şi Fidan s-au aflat la Londra pentru a participa la o conferinţă despre Ucraina la care aliaţii urmau să promită miliarde de dolari în ajutoare economice şi de reconstrucţie. Fidan a spus că el a fost acolo pentru a demonstra sprijinul Turciei faţă de Ucraina.

Fost şef al serviciilor de informaţii din Turcia, Fidan a fost numit de Erdogan în această lună după victoria sa în alegerile din mai. Noul ministru turc de externe a declarat de asemenea că va discuta chestiuni bilaterale cu omologul său american.

Citește și : Erdogan creşte salariul minim în Turcia

“Adevărul este că s-ar putea să nu vedem la fel fiecare problemă, dar alianţa noastră de lungă durată în cadrul NATO şi a altor platforme ne obligă să continuăm să lucrăm împreună”, a spus Fidan într-un video difuzat de Ministerul turc de Externe.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.