Blinken face apel la Belgrad şi Pristina să treacă la ‘o dezescaladare imediată’

Publicat:

Secretarul de stat american Antony Blinken a făcut apel joi la liderii kosovari şi sârbi să reducă tensiunile care, a avertizat el, le pun în pericol aspiraţiile la integrare europeană, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Facem apel la guvernele din Kosovo şi Serbia să ia măsuri imediate în vederea unei dezescaladări a tensiunilor”, a declarat Blinken la finalul unei reuniuni ministeriale a NATO la Oslo.

Citește și : Lula da Silva l-a invitat pe papa Francisc în Brazilia


“Susţinem procesul de integrare euroatlantică a Kosovo şi a Serbiei dar escaladarea actuală împiedică eforturile de a merge în acest sens (…)”, a adăugat el.

Tensiuni între manifestanţii minorităţii sârbe şi forţa NATO staţionată în zonă au izbucnit weekendul trecut în nordul Kosovo.

Aceste violenţe s-au soldat cu circa 30 de răniţi în rândul militarilor internaţionali şi cu 15 răniţi în rândul protestatarilor sârbi care, cu susţinerea Belgradului, refuză să recunoască autoritatea guvernului de la Pristina asupra fostei provincii sârbe.

SUA au criticat Kosovo după decizia prim-ministrul Albin Kurti de a instala primari albanezi aleşi pe fondul unei participări minime la vot în localităţi în care scrutinul a fost boicotat de majoritatea sârbă.

“Am fost foarte clari în privinţa preocupărilor noastre privind anumite acţiuni recente. Am transmis acest lucru direct liderilor implicaţi, inclusiv premierului Kurti”, a precizat Blinken.

Acesta a avertizat împotriva “acţiunilor unilaterale” din partea celor două tabere, în contextul în care Serbia şi-a plasat armata în alertă.

Citește și : Zelenski îşi dă seama că Ucraina are puţine şanse să adere la NATO

“Dacă una sau cealaltă dintre cele două ţări ia măsuri care fac (aspiraţiile europene) mai ipotetice, asta nu va servi interesele populaţiei lor”, a apreciat şeful diplomaţiei americane.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.