X

Blinken îi cere lui Lavrov într-un mesaj retragerea armatei ruse din Ucraina

Ministrul rus de externe rus Serghei Lavrov a confirmat marţi că omologul său american Antony Blinken i-a transmis un “mesaj” în care cere Moscovei să-şi retragă trupele din Ucraina şi să pună capăt campaniei militare în ţara vecină, relatează EFE, potrivit agerpres

Mesajul lui Blinken i-a parvenit prin intermediul şefului diplomaţiei egiptene, Sameh Shoukry, care s-a întâlnit marţi cu Lavrov la Moscova, după ce luni avusese o întâlnire cu Blinken la Cairo.

Citește și : China ‘îl ia la bani mărunţi’ pe noul preşedinte ceh

“Confirm. Am auzit din nou că Rusia trebuie să înceteze, că Rusia trebuie să plece şi atunci totul va fi bine”, a afirmat Lavrov într-o conferinţă de presă după întâlnirea cu ministrul egiptean de externe.

Potrivit acestuia, ‘Rusia este pregătită să asculte orice propuneri serioase menite să rezolve situaţia actuală în cel mai larg context’.

Shoukry a afirmat la rândul său că Blinken a efectuat luni o vizită la Cairo, în cadrul căreia s-a întâlnit cu preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi, cu care a discutat despre “relaţiile bilaterale şi, de asemenea, despre criza între Ucraina şi Rusia, în special despre componenta sa militară”.

“I-am transmis colegului meu Lavrov opiniile pe care le-am auzit de la colegii americani”, a spus şeful diplomaţiei egiptene, menţionând că Egiptul pledează pentru găsirea unei soluţii politice negociate şi încetarea confruntărilor armate.

Lavrov a profitat de ocazie pentru a sublinia că “în timp ce Occidentul discută cum să continue să pompeze arme tot mai puternice în Ucraina”, Rusia “ia toate măsurile pentru a preveni tentativele de a transforma Ucraina într-o ameninţare şi mai mare la adresa securităţii noastre”, potrivit EFE.

“Indiferent ce ar spune partenerii noştri occidentali şi în pofida încercărilor lor de a injecta arme în Ucraina, toată lumea înţelege perfect că NATO este implicată de un timp în mod direct într-un război împotriva Rusiei”, a declarat ministrul rus de externe.

Prin urmare, a spus Lavrov, forţele armate ruse şi înaltul său comandament militar iau “toate măsurile necesare pentru a se asigura că planurile Occidentului nu se vor materializa”.

Citește și : Noul secretar general al NATO, acelaşi cu cel vechi?

Rusia a declanşat la 24 februarie anul trecut o invazie pe scară largă în Ucraina, în ceea ce ea numeşte drept “operaţiune militară specială”, iar Kievul şi NATO o califică drept agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva unui stat suveran, prima de acest gen în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Tags: Abdel Fattah el-SisiAntony BlinkenrusiaSerghei Lavrovucraina
Categorii: Diaspora