X

Blinken în Mexic pentru discuţii bilaterale axate pe consolidarea relaţiilor economice

Secretarul de stat american, Antony Blinken, va merge luni în Mexic pentru discuţii bilaterale axate pe consolidarea relaţiilor economice dintre cele două ţări vecine care şi-au afişat recent dorinţa de apropiere în pofida diferendelor, a anunţat Departamentul de Stat, notează AFP, potrivit agerpres.  

Antony Blinken va coprezida la Ciudad de Mexico o reuniune a “Dialogului economic americano-mexican la nivel înalt”, un forum unde cele două ţări discută despre consolidarea relaţiilor lor economice şi comerciale, a indicat vineri presei subsecretarul de stat pentru afacerile emisferei de vest, Brian Nichols.

Citește și : Joe Biden intenţionează să ia parte la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

Şeful diplomaţiei americane va avea, luni, o întrevedere cu preşedintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, precum şi cu omologul său, Marcelo Ebrard, potrivit responsabilului american.

Deplasarea secretarului de stat american intervine după vizita preşedintelui mexican la Washington luna trecută, în cursul căreia Joe Biden a semnalat disponibilitatea de “a strânge rândurile” în faţa crizei migratorii la frontiera lor comună şi a inflaţiei.

La începutul lui iunie, şeful statului mexican a provocat un incident diplomatic, refuzând să participe la Summitul Americilor de la Los Angeles, pe motiv că Venezuela, Cuba şi Nicaragua nu fuseseră invitate.

Secretarul pentru comerţ, Gina Raimondo, şi reprezentantul adjunct pentru comerţ, Jayme White, vor face parte, de asemenea, din delegaţia americană.

Cele două ţări sunt membre ale Acordului SUA-Mexic-Canada (USMCA), în vigoare din iulie 2020, care înlocuieşte Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA) din 1994.

Mexicul a fost, înainte de pandemia de COVID-19, al doilea partener comercial al Statelor Unite, după China.

Printre subiectele în dispută se numără în special politica energetică.

Statele Unite au anunţat în iulie lansarea unei proceduri de litigiu împotriva Mexicului, acuzând această ţară că a luat măsuri pentru a-şi favoriza propriile companii de stat din domeniul energiei – CFE pentru electricitate şi Pemex pentru gaze şi petrol – în detrimentul companiilor private americane.

Citește și : Ordinea de succesiune la tronul Marii Britanii

Responsabilul american a refuzat să spună dacă acest subiect va fi abordat direct luni.

Imigraţia este cealaltă problemă majoră, deoarece cele două ţări au mii de kilometri de frontiere comune.

În fiecare an, mii de persoane din diferite ţări caută să ajungă în Statele Unite din Mexic, fugind de sărăcie şi violenţă cu preţul vieţii. Pe de altă parte, Ciudad de Mexico cere regularizarea migranţilor instalaţi de mult timp în Statele Unite, mai scrie AFP.

Tags: Andres Manuel Lopez ObradorAntony BlinkenCiudad de MexicoMarcelo Ebrardmexic
Categorii: Știrile zilei