X

Blinken: Noul lider al Hamas este principalul factor de decizie pentru o încetare a focului în Gaza

Noul lider al Hamas este principalul factor de decizie pentru o încetare a focului în Gaza

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat marţi că revine noului lider al Hamas Yahya Sinwar să decidă cu Israelul asupra unei încetări a focului în Fâşia Gaza, relatează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

“Sinwar a fost şi rămâne principalul factor de decizie cu privire la încheierea unei încetări a focului” pe teritoriul palestinian, a declarat Blinken după ce Hamas a anunţat marţi că liderul său din Gaza, Yahya Sinwar, unul dintre cei mai căutaţi oameni de către Israel, a fost desemnat la conducerea mişcării islamiste palestiniene.

Citeşte şi: Hotel PRĂBUŞIT în Germania: Există mai multe persoane prinse sub dărâmături! – Stiripesurse.md

Şeful diplomaţiei americane a cerut pentru prima dată public Iranului şi Israelului să evite o “escaladare” spre un conflict militar în Orientul Mijlociu.

Noul lider al Hamas este principalul factor de decizie pentru o încetare a focului în Gaza

“Nu ar trebui să existe nicio escaladare de către nimeni în acest conflict. Suntem implicaţi într-o intensă diplomaţie cu aliaţi şi parteneri şi transmitem acest mesaj direct Iranului. Am comunicat acest mesaj direct Israelului”, a declarat secretarul de stat american în cadrul unei conferinţe de presă comune cu secretarul american al Apărării Lloyd Austin şi omologii lor australieni.

Armata şi autorităţile israeliene îl acuză pe Yahya Sinwar că este unul dintre cei care au conceput şi organizat atacul terorist comis de Hamas la 7 octombrie în sudul Israelului.

Mişcarea palestiniană Hamas l-a desemnat marţi pe Yahya Sinwar drept liderul său, în urma asasinării fostului lider Ismail Haniyeh la Teheran, la 31 iulie. Iranul şi mişcarea palestiniană Hamas au acuzat Israelul că s-a aflat la originea acestui asasinat. Israelul a refuzat până acum să facă vreun comentariu pe acest subiect.

Tags: Antony Blinkenfasia gazahamasSUAYahya Sinwar
Externe